Цените на референтните световни марки петрол се понижават в понеделник сутринта след съобщения в медиите за възобновяване на производството в две от трите либийски находища, където то бе спряно поради протести.

Към 9:12 часа българско време цената на септемврийските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е 78,81 долара за барел, което е със 1,06 долара цента по-ниско спрямо затварянето на предходната сесия. В петък тези контракти поевтиняха с $1,49 (1,8%) до $79,87 за барел.

Септемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняха със 71 цента и достигнаха 74,70 долара за барел. В резултат на предходната сесия цената на контрактите за август, чийто период на обръщение вече е изтекъл, спадна с $1,47 (1,9%) до $75,42 за барел.

През изминалата седмица Brent поскъпна с 1,8%, а WTI - с 2,1%. И двете марки отбелязаха трета поредна седмица, най-дългото седмично покачване от април.

Ал Джазира в неделя, позовавайки се на официални лица, съобщи за възобновяването на производството в находищата Ал-Шарара и Ал-Фил в Либия, където производството беше спряно миналата седмица като част от протестите срещу ареста на бившия министър на финансите Фарадж Буматари.