Напълването с бензин на един резервоар от 50 литра през последното четвърто тримесечие на 2016 година е струвало средно 99.5 лева на българския шофьор. Това показват данните на агенция Bloomberg, която сравнява цените на горивата за всяко тримесечие в 61 страни по света.

Средната цена на бензина у нас през периода октомври-декември е била 1.99 лева, което поставя страната ни на 22 място в класацията.

С подобни цени на бензина са Индия с 1.96 лева за литър и Япония с 2.03 лева за литър - заемащи съответно 21-о и 23-о място.

Най-евтиното гориво в света се продава във Венецуела. Страната с едни от най-големите залежи на петрол в света все още държи цената на бензина на близо до кота нула - литърът струва едва 0.01 лева. Така напълването на един резервоар излиза точно ... 0.50 лева.

Второто най-евтино за горива място в света е Саудитска Арабия. Страната увеличи цената през миналата година с оглед на дупката в бюджета, но тя все още остава много ниска - 0.45 лева за литър. Иначе казано, пълният резервоар струва 22.5 лева.

На трето място най-евтин е бензинът в Иран, където струва 0.57 лева за литър или 28.5 лева за 50 литра.

Любопитно е, че друга богата на петрол страна - Норвегия, държи първенството по най-скъп бензин - 3.58 лева за литър. Така напълването на резервоара струва цели 179 лева. Страната обаче следва политика, при която приходите от петрол отиват в държавен фонд, а не за субсидиране на горивата.

Другите две места с най-скъп бензин в света са Нидерландия - 3.05 лева за литър, и Израел - 3.01 лева за литър.