Цените на петрола остават стабилни на относително висок ниво във вторник, пазарът следва възстановяването на производството в Мексиканския залив след урагана "Айда". А също така инвеститори и търговци очакват следващата среща на страните , участващи в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК +.

Както е известно, държавите от пакта в края на юли решиха да увеличават производството от август с 400 хил. барела дневно всеки месец. В същото време те се договориха да провеждат месечни консултации за оценка на пазарната ситуация и възможността за увеличаване на производството. Следващото заседание на ОПЕК+ е насрочено за 1 септември.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време във вторник се търгуват по 73,40 долара за барел, което е с 0,01 долара под цената в края на предишната сесия. В понеделник тези контракти поскъпнаха с 0,71 долара (1%) - до 73,41 долара за барел.

Цената на фючърсите за американския суров петрол WTI за октомври при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време възлиза на 69,22 долара за барел, което е с 0,01 долара над крайната стойност на предишната сесия. В понеделник тези договори поскъпнаха с 0,47 долара (0,7%) до 69,21 долара за барел.

Решението за увеличаване на производството, договорено миналия месец от страните от ОПЕК +, може да бъде преразгледано на среща на 1 септември, каза министърът на петрола на Кувейт Мохамад Абдулатиф ал-Фарес пред Ройтерс миналата неделя.

"Пазарът ще следи отблизо срещата на ОПЕК +, за да види дали министрите смятат, че търсенето на петрол няма да се възстанови толкова бързо, колкото са очаквали", каза стоковият анализатор Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Даниел Хайнс.

Статистическите данни от Китай, публикувани във вторник, показват, че разпространението на новия вариант Делта на COVID-19 и наложените карантинни мерки са ограничили бизнес активността както в индустриалния, така и в сектора на услугите.

Индексът на мениджърите по покупките (PMI) в китайската производствена индустрия през август спадна до 50,1 пункта, което е най -ниското ниво от февруари 2020 г. Индексът на PMI на услугите и строителството падна до 47,5 пункта - под 50 пункта, което показва спад в активността.