Цените на петрола в петък се стабилизират на ниво близо до техния тримесечен максимум, демонстрирайки ръст за трета поредна седмица. Това става на фона на отслабване на напрежението около търговските отношение между САЩ и Китай, което помрачава перспективите на глобалния икономически растеж.

Февруарските фючърси за сорта на Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,03 до $66,57 за барел. В четвъртък цената на тези контракти се вдигна за шест поредна сесия - с $0,37 ( 0,56%), стигайки при закриването търговията $66,54 за барел.

Американският еталон WTI за февруари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтинява с $0,13 , до $61,09 за барел. В хода на вчерашната търговия WTI поскъпна с $0,29 (на 0,48%), завършвайки деня на ниво $61,22 за барел.

Позитивно влияние на петролния пазар оказаха данните за съкращаване на стоковите запи от суровината в САЩ и нарасналия оптимизъм за първата фаза на търговското споразумение между САЩ и Китай, отбелязва MarketWatch.

Предлагането на пазара по-скоро ще продължи да се свива до края на годината, предполага експертът на Tyche Capital Advisors Тарик Захир. Но първото тримесечие на новата година цените отново ще тръгне надолу, заради отслабване на търсенето. И разбира се, според него, всяка новина за проблеми с търговската сделка между двете най-големи икономики в света ще ускори движението на котировките надолу.