Цените на въглищата в Азия се покачват, реагирайки на скока на котировките в Европа и САЩ, настъпил след като Европейската комисия обяви за възможността за налагане на санкции спрямо вноса на въглища от Русия, пише Bloomberg.

Европейската комисия предложи в новия пакет от санкции спрямо Руската федерация да се включи забрана за внос на въглища от страната за сумата от 4 милиарда евро годишно. Цените на въглищата в Европа скочиха над 200 долара на тон преди два дни до триседмичен връх. А цените в САЩ се покачиха над 100 долара за тон, достигайки най-високото си ниво от повече от десетилетие.

Агенцията съобщава, че след ръста на цените в САЩ и Европа, фючърсите за термични въглища на стоковата борса в Джънджоу се повишиха до почти 280 долара за тон.

Цените на въглищата в Азия през последните седмици паднаха от достигнатите рекордни нива, тъй като затварянето на заводи в Китай намали търсенето на твърдо гориво. Вносът на въглища в Китай от Русия е намалял почти наполовина през март спрямо предходния месец, според данните за доставките, цитирани от Bloomberg.

Базовите цени обаче са повече от два и половина пъти по-високи от преди година. Миналия месец преговорите между китайски вносители и руски минни компании за потенциално увеличение на търговията бяха насочени към преодоляването на недостига на транспортен капацитет и спънките при трансграничните плащания, по информация от Китайската асоциация за транспорт и разпределение на въглища.

"Липсата на инвестиции в развитие на капацитета и сравнително голямото търсене в Азия пречат на пазара да запълни празнината, създадена от спада на руския износ на въглища", коментират икономисти от ANZ Research, цитирани от Bloomberg.

Въглищата от "Мини Марица-изток" поскъпнаха с 13%, ето защо

Въглищата от "Мини Марица-изток" поскъпнаха с 13%, ето защо

Цената на въглищата не е актуализирана от 2014 година