От 1 март тон условно гориво, добивано в рудниците на "Мини Марица-изток" вече струва 87,35 лв., при 77 лв. досега, т.е. повишението на цената е с малко над 13%. Това съобщи изпълнителният директор на държавната въгледобивна компания инженер Илза Чинкова пред БНР-Стара Загора.

Цената на въглищата не е актуализирана от 2014 г., а синдикатите в дружеството многократно сигнализираха, че това води до проблеми с ремонтната и инвестиционната програма и затруднява работата.

Повишаването на цената ще помогне и да се стабилизира дейността на предприятието, от чийто добив зависи снабдяването с въглища на топлоцентралите от комплекса "Марица-изток".

"През изминалото близо десетилетие инвестициите във въгледобивното дружество са били неглижирани, особено по отношение на основната дейност, което сега трябва да бъде наваксано. Може би това се дължи на очакването, че въгледобива ще има затихващи функции, но сега се налага с бързи темпове да компенсираме, в условията на кризи, за да подсигурим техниката и да осигурим по-високия добив", коментира Чинкова.

Инженер Илза Чинкова пое управлението на предприятието от февруари, като по думите й, то е било с натрупани загуби и с демотивирани служители.

"Въпреки че миналата година е постигнат сериозен добив от 27 млн. тона въглища, дружеството е завършило годината на загуба. Имаше и сериозни проблеми в производствено-технологичната част на дружеството", каза още Чинкова.

Повишената цена и по-високият добив ще доведат и до по-добри приходи за работниците и служителите, но се налагат сериозни инвестиции и компенсиране на по-високите цени в електроенергията, горивата и резервните части.

По думите на Илза Чинкова, трябва да се отстоява дългогодишно да работят мините, като поне в близките 15 години те са задължителен основен елемент, гарантиращ енергийната независимост на страната.

Асен Василев: Отказваме се от изграждане на парогазова централа в "Марица Изток"

Асен Василев: Отказваме се от изграждане на парогазова централа в "Марица Изток"

Можем да заложим изграждане на над 400 мегавата геотермална енергия