Пазарът на имоти в Хонконг достигна нов рекорд, с което опитите на властите да забавят непрекъснато нарастващите цени на жилищата в района удариха на камък, предаде Bloomberg.

Съществуващите в момента цени за жилища регистрираха историческо ниво през седмицата, приключваща на 19 февруари, сочат данни от индекса на Centaline, който следи продажбите на вторични жилища.

Нивата на показателя надминаха предишния си рекорд, постигнат през септември 2015 година, добавяйки нови 16 процента, откакто цените на жилищата отчетоха най-ниското си ниво в края на март миналата година.

"Пазарът е в разгара си в момента", коменитра Уонг Синг, директор на научните изследвания на агенцията за имоти Centaline, като се позова на търсенето от страна на крайните потребители и инвеститорите.

"Според правителството лихвените проценти ще се повишат, като предлагането също ще се увеличи и не трябва да се купува сега", коментира експертът.

Последното покачване при имотния пазар е най-новото доказателство, че опитите на правителството да намали цените чрез налагане на данъци са осуетени от увеличаваща се консумация.

Това идва в деликатен момент за Хонконг, който е в навечерието на гласуването за нов лидер през следващия месец.

На този фон индексът Hang Seng, който следи акциите на 10 компании за имоти, се покачи с 15 процента през тази година.

Хонконг е най-скъпят пазара на имоти в света, където цените на жилища се покачват с 370 на сто след шестгодишен спад, приключил през 2003 година.

Недостъпността на жилищния пазар намалява и конкурентоспособността на Хонконг спрямо други азиатски финансови центрове като Сингапур, който е популярен сред емигрантите заради по-малко скъпите жилища.