Хърватия е една от страните в Европейския съюз (ЕС), която е най-зависима от туризма. В резултат на срива в индустрията през последните месеци, от Европейската комисия прогнозират, че икономиката на страната може да се свие с повече от 10% през 2020 година.

Въпреки че мерките за пътуванията частично отпаднаха, Загреб все още държи пълна забрана за един сегмент от туризма, който допринася за значителна част от посещенията в страната.

От местната Асоциация за речен туризъм към Хърватската търговска камара настояват ограниченията за допускане на туристически кораби и круизи по вътрешните речни пристанища в страната да бъдат премахнати. Засега е забранено движението на такива плавателни съдове с повече от 40 пътници на борда, пише сайтът Total Croatia News.

Мерките в страната бяха взети в края на май, като досега това е коствало значителни пропуснати ползи за индустрията, като някои от пътническите кораби са с до 220 души на борда.

Въпреки че Хърватия е по-добре позната с морския си туризъм, през последните години тя набира все по-голяма популярност и като дестинация за речен такъв. През миналата година 61 000 души са преминали през областите Източна Славония и Бараня по река, както и през пристанищата по Дунав и Драва.

С отпускането на някои от ограниченията, компаниите от сектора постепенно възобновяват пътуванията си към страната, но те все още нямат разрешение да акустират в пристанищата, а само да преминават през тях.

В сравнение с 2019 година през първите пет месеца на настоящата година спадът на круизните пътувания в страната е от 91,2%, а на броя на дните, прекарани в Хърватия, е с 87,8% надолу, показват изчисленията на местната търговска камара. Броят на пътниците бележи още по-голям срив - от близо 100% или по-точно 98,5%.