Турция се надява да стартира туристическия сезон и да посрещне повече международни посетители през следващите седмици, пише Daily Sabah. Над 2000 хотела очакват да получат сертификат "безопасно за посещение" от министерството на туризма, след спиране на бизнеса в продължение на месеци поради избухването на коронавирус. Това е част от новата кампания на министерството "ReTurkey", промотираща програма "сертификат за здравословен туризъм".

Министър Мехмет Нури Ерсой заяви, че 400 хотела са изпълнили всички 132 критерии и са получили сертификата засега, като добави, че действителната цел на министерството е да рестартира цялата индустрия и да отвори половината от туристическите съоръжения в съответствие с новата програма.

Ерсой отбеляза, че министерството работи с международни компании, които имат дейност в повече от 50 държави, за да гарантират, че сертификатната програма отговаря на най-високите световни стандарти и е призната в целия свят. Той добави, че подробностите за програмата са споделени с повече от 70 страни и че министерството е готово да помогне на други правителства да изпълняват подобни програми. "Целта на кампанията е да покаже, че здравните стандарти и качеството в туристическите обекти в Турция са на много по-високо ниво от тези в Европа", каза Ерсой.

Целта на програмата "Сертификат за здравословен туризъм" е да накара пътуващите да бъдат спокойни, че въпреки пандемията, плажовете и историческите дестинации на Турция ще бъдат безопасни за посещение, като строгите проверки на авиокомпаниите, местния транспорт и хотелите получават стриктни указания за безопасност.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

До 80% ще е сривът в международния туризъм през 2020 г.

Според ООН пандемията доведе до най-лошата криза в сектора

"Чуждите туристи започнаха постепенно да пристигат в Турция миналата седмица, но броят им ще се увеличи. Вече все повече страни премахват ограниченията за международни пътувания", заяви Ерсой.

Министърът каза и че се очаква почти всички туристически съоръжения в страната да бъдат отворени през юли. Наскоро Турция възобнови ограничени международни полети и допуска да влизат чуждестранни туристи само от определени страни. Очаква се въздушният трафик да се увеличи през юли, каза Ерсой и добави, че възобновяването на полетите за повечето страни ще приключи през август.

Очаква се по-голямата част от пътуващите да пристигнат във водещите туристически райони на Турция като Анталия, Бодрум, както и западните провинции Измир и Истанбул.

Чехите спасяват хърватския туризъм с "корона коридор"

Чехите спасяват хърватския туризъм с "корона коридор"

Засега идеята все още е на етап обсъждане, но може да спаси сектора в европейската страна, която най-много разчита на туристите

Ерсой заяви, че страната запазва целите си да привлече над 75 милиона туристи и да генерира 65 милиарда долара приходи в сектора до 2023 г., 100-годишнината от основаването на турската република.

Той каза, че ранните резервации показват, че секторът ще набере значителна скорост през 2021 г.