Турция подготвя за най-големия си самолетоносач с проект, ръководен от дирекция на командването на турските военноморски сили - DPO. Този самолетоносач трябва да надмине TCG Anadolu - многоцелеви десантен кораб от тип LHD, пуснат в експлоатация миналата година, съобщават местни медии.

Текущият най-голям TCG Anadolu може да се похвали със 70% местно производство. С екип от около 110 души в DPO, ще полагат усилия за увеличаване на съотношението на вътрешно производство за новия национален самолетоносач. TCG Anadolu има наистина впечатляващи параметри - дължина 231 метра, ширина 32 метра и водоизместимост от 27 436 тона. Той беше поръчан през 2015 г. и пуснат по вода през април 2019 г. Пуснат е в експлоатация на церемонията на 10 април 2023 г.

Плавателният има за цел да посрещне различните нужди и изисквания на турските въоръжени сили (TSK), като дълготрайни военни битки на дълги разстояния или операции за хуманитарна помощ. Той може да действа и като команден център и флагман на турския флот. Твърди се, че проектирането на по-голям национален самолетоносач от TCG Anadolu е в ход в DPO.

Към идейния проект се предвижда на новия самолетоносач да бъдат разположени както пилотирани, така и безпилотни летателни апарати изцяло местно производство. За тази цел ще има сътрудничество с водещи компании в областта като Baykar и Turkish Aerospace Industries (TAI).

Турция пусна в експлоатация първия самолетоносач, който трябва да опази и... енергетиката

Турция пусна в експлоатация първия самолетоносач, който трябва да опази и... енергетиката

Корабът "Анадолу" приютява военни дронове

Създаден през 1997 г. DPO изигра важна роля в различни военноморски проекти, включително разработването на корветите от клас ADA TCG Heybeliada, TCG Büyükada, TCG Burgazada и TCG Kınalıada. Тези кораби влязоха в експлоатация през период 2011 - 2019 година в турските въоръжени сили.