Кризата в производството на зехтин в средиземноморските страни се отрази негативно на цените на турския пазар, което принуди Министерството на търговията на Турция да въведе допълнителни мерки, включително спиране на износа на зехтин до ноември.

В изявление министерството се казва, че поради сушата в Европа производството на зехтин в света, особено в Испания и Италия, е намаляло с 20 процента през сезон 2022/2023, докато производството на Турция се е увеличило с 62 процента.

Според турските власти бързото увеличение на износа на зехтин се отразява на цените на вътрешния пазар, като увеличението на цените на дребно на зехтина се оказва много по-високо от общото увеличение на цените в последния едногодишен период.

В изявлението се казва, че износът на бутилиран зехтин от Турция за страните-членки на ЕС, който е с добавена стойност и е предназначен за крайния потребител, е много нисък поради високите мита, наложени от Европейския съюз (ЕС), и се посочва, че Италия и Испания, по-специално, пребутилират насипния зехтин, който внасят от Турция, и го продават на трети страни.

Министерството припомни, че постановлението, регламентиращо приспадането на 20 цента на килограм върху всички видове износ на зехтин, влезе в сила след публикуването му в Държавен вестник на 19 юли.

В изявлението се казва, че Министерството на търговията следи отблизо текущите развития в Турция и света по отношение на външната търговия, вътрешните доставки, външните и вътрешните цени в сектора на зехтина в тесен контакт със заинтересованите страни в сектора.

Заради сушата в Испания, Гърция и Италия ,Турция, която през миналия сезон изнесе рекордни количества зехтин. Давут Ер, президент на Егейската асоциация на износителите на маслини и зехтин, каза, че турските износители ще трябва да отхвърлят възможността с тези забрани.

Той каза, цитиран от Hurriyet, че досега са изнесени 140 000 тона зехтин, като подчерта, че на вътрешния пазар има 130 000 тона  и няма проблем със складовите наличности.

"Производителите на зехтин започнаха да печелят пари от своя продукт след години", каза той. "Износът беше забранен два пъти преди това, а вътрешното потребление не се увеличи дори с 5 процента. Същите хора продължиха да го консумират."

Горещините в Европа застрашават глобалните доставки на зехтин

Горещините в Европа застрашават глобалните доставки на зехтин

Криза в индустрията?

Ситуацията в Европа

Европейските цени на зехтина за първи път надхвърлиха 4 евро за килограм през септември 2022-а, но сега скочиха до над 7 евро за килограм поради високите температури и липсата на валежи в Испания, най-големият производител в света, както ситуацията е сходна и в Италия и Португалия.

"Имахме много слаба реколта, цените никога не са били толкова високи и опасенията се простират отвъд сезона, който току-що имахме", каза Кайл Холанд, анализатор на маслодайни семена и растителни масла в Mintec, компания за анализ на цените на стоките, пред всекидневника "Файненшъл Таймс". Въпросът се превърна в гореща тема в Испания, където зехтинът е основен продукт с огромно влияние върху икономическите настроения. Медиите в страната отразяват широко това къде потребителите могат да купят най-достъпните бутилки, тъй като цените се покачват. 

ЕС произвежда две трети от зехтина в света, като САЩ, Бразилия и Япония са сред основните дестинации за износ. В Обединеното кралство средната цена на бутилка зехтин се покачи с 47% през годината до май, според Службата за национална статистика.

Производителите в Южна Европа разполагаха с общи запаси от около 205 000 метрични тона зехтин в края на юни, което е спад от 265 000 тона в края на май, според Mintec.

В Гърция български туристи търсят зехтин, но цената му е висока

В Гърция български туристи търсят зехтин, но цената му е висока

Млечните продукти в страната обаче поевтиняват