Глобалното производство на зехтин е в сериозна криза, като горещата вълна в голяма част от Европа заплашва да причини втора поредна лоша реколта и празнини по рафтовете тази есен, съобщава The Guardian.

След като още пролетните жеги засегнаха цъфтежа в Испания, която произвежда около половината от глобалната реколта от маслини, прогнозите са реколтата да бъде само с 28% повече от  2022 година, когато бяха произведени само 660 000 тона зехтин. Това беше и най-ниското ниво от близо десетилетие насам.

В Гърция български туристи търсят зехтин, но цената му е висока

В Гърция български туристи търсят зехтин, но цената му е висока

Млечните продукти в страната обаче поевтиняват

Според прогнозата на Международния съвет за зехтина, през 2023 година Испания ще произведе 850 000 тона, в сравнение с типичните 1,3 милиона тона годишно. Прогнозата беше направена дори преди настоящия период на високи температури в Южна Европа.

Индустрията се опасява, че производството може да се окаже още по-лошо. Втората гореща вълна тази седмица носи температури до 43 градуса по Целзий в някои южни части на Испания, което кара дърветата да хвърлят неузрели плодове, за да запазят влагата. В Гърция ситуацията е подобна.

Цените на зехтина на едро са се удвоили от началото на 2022 година в почти цяла Европа. Горещото време и слабата реколта могат да увеличат цените още повече до края на годината. 

А предвид това, че е малко вероятно есенната реколта да произведе нов зехтин до ноември и че миналогодишните доставки се очаква да се изчерпят до септември, при настоящите нива на потребление е възможно супермаркетите да видят недостиг през есента, коментират експерти.

Само за няколко месеца страната ни изнесе олио и мазнини за над 1.2 милиарда лева

По време на "войната" за олио страната ни изнесе масла и мазнини за над 1.2 милиарда лева

Ето кои са основните търговски партньори на България