Ударна търговия с "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" отчита Националният статистически институт (НСИ) за периода, в който страната ни изпита своеобразна криза с цените на олиото.

Растителните масла са продукти от преработката на маслодайни суровини. Основните видове са: слънчогледово; рапично; соево; маслинено; палмово; памучно; и фъстъчено. Животинските мазнини са, например кравето масло и свинската мас.

Според статистиката от началото на годината до края на април 2022 г. ръстът на износа от страната ни към Европейския съюз на стоки от тези категории достига 127.4% и сумата възлиза на 942 млн. лева. За сравнение през същия период на последната предпандемична година - 2019 г. износът на тези стоки към ЕС е бил значително по-малък - 197.6 млн. лева.

Над 1000% ръст през януари: износът на България към Южна Африка процъфтява

Над 1000% ръст през януари: износът на България към Южна Африка процъфтява

Най-висока митническа стойност, според Търговската статистика на РЮА имат внесените в страната електрически табла и части за тях.

Износът на мазнини към трети страни за периода от началото на годината до края на май пък възлиза на 336.8 млн. лева, като се увеличава на годишна база със 171%. Сумата е значително по-внушителна спрямо, отчетената през същите месеци на 2019 г. - 131.4 млн. лева.

Що се касае до вноса на мазнини от ЕС - той също бележи значително увеличение. В края на април 2022-а импортът на тези стоки нараства със 176.8%, достигайки 354.9 млн. лева. За сравнение през същия период на 2019-а сумата е възлизала на едва 60.3 млн. лева.

Вносът на мазнини от трети страни за първите 5 месеца от годината се увеличава на годишна основа с цени 206.5% и възлиза на 225 млн. лева. Ако погледнем ситуацията през 2019 г. ще забележим, че вносът на мазнини е бил значително по-скромен и е възлизал на 43.6 млн. лева. 

Недостигът на олио стана световен проблем - какво следва

Недостигът на олио стана световен проблем - какво следва

Има дефицит и на палмово масло

Според данните на НСИ, именно стоките от тази категория са отбелязали един от най-сериозните ръстове както при износа, така и при вноса от ЕС. Сходна е ситуацията и външната ни търговия с трети страни.

Сметките сочат, че само за няколко месеца страната ни е изнесла мазнини за над 1.2 млрд. лева, а е внесла такива за 579 млн. лева. Преди година сумата на износа е била със 123% по-малка - 538 млн. лева, а тази на вноса - със 188% по-малка - 201 млн. лева. 

Основни търговски партньори на България

са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Нидерландия, които формират 68.8% от износа за държавите - членки на ЕС. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

През 2021 г. двустранната търговия между България и Саудитска Арабия достига годишен ръст от близо 90%

Основни търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Обединеното кралство, Китай и Гибралтар, които формират 51.1% от износа за трети страни. А най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.