През следващата година държавата е предвидила 1,2 млрд. лева за усвояването на структурните фондове и всяка община ще има сериозна възможност да реши редица въпроси, каза премиерът Сергей Станишев по време на работна среща с кмета на Пазарджик Иван Евстатиев.

Той съобщи, че до десетина дни правителството ще разгледа предложение на министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството за създаването на така наречения фонд ФЛАГ, който ще гарантира кофинансиране на общините за изработването на проекти, които да кандидатстват за финансиране от структурните фондове.

На срещата присъстваха и областният управител Ангел Чолаков и заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев. Кметът на Пазарджик предостави на премиера папка с проекти, които са приоритетни за общината, съобщиха от пресцентъра на МС.

Те са свързани с подобряването на транспортната инфраструктура, водопроводната мрежа и т.н. Евстатиев информира министър-председателя, че община Пазарджик е подписала споразумение за сътрудничество с испанска консултантска компания, която да подпомогне общинската администрация, използвайки испанския опит в усвояването на средствата от фондовете на ЕС.

Министър-председателят посочи, че предстоящите промени в конституцията ще разширят финансовите правомощия на общините при определянето на местните данъци и това ще бъде допълнителен финансов ресурс.

Премиерът провери и хода на строителните работи на моста на река Тополница в село Величково, който бе разрушен при наводненията през миналата година. През април т. г. Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии към Министерския съвет осигури 297 000 лв. за възстановяване на съоръжението.

Министър-председателят Сергей Станишев посети и предприятието за производство за колбаси "Еко-мес" в с. Величково, в което са инвестирани около 4 млн. лв. Продукцията му отговаря на всички европейски изисквания. В момента в него работят 120 души.