Най-евтиното дизелово гориво в Европа сега се продава в България и Чехия, коментира за РИА Новости главният анализатор от чешката компания Finlord, Борис Томчиак. По негови данни и изчисления, средната цена на дизеловото гориво в България е 1,64 долара за литър, а в Чехия - 1,7 долара за литър дизел.

"В частност, в Чехия ниската цена на дизеловото гориво се обяснява с факта, че правителството на страната в средата на миналата година намали потребителския данък върху моторното гориво, което доведе до спад на цените за клиентите. Половин година по-късно, т.е. наскоро, кабинетът на министрите върна потребителския данък върху бензина на предишното ниво, но запази отстъката за дизеловото гориво.

За сравнение, средната цена на един литър дизелово гориво в най-големите държави от ЕС, е съответно: в Германия е 2,06 долара, в Италия - 2,09 долара,а във Франция - 2,11 долара за литър дизел", привежда примери Томчиак.

Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

Дизелът доминира по бензиностанциите у нас

Що се отнася до бензина, цената на един литър бензин в Европа, по думите (и изчисленията) на експерта, сега е най-ниска в Словения и отново в България - по 1,46 долара/ литър.

Малко по-високи са цените на бензина в: Хърватия (1,55 долара/ литър), Полша (1,56 долара/ литър) и Чехия (1,65 56 долара/ литър).

От другата страна на "класацията", т.е. най-скъп бензин напоследък купуват в: Германия (2,02 долара/ литър), Италия (2,03 долара/ литър) и Франция и Гърция - където един литър бензин струва по 2,08 долара.

Чешкият експерт обяснява, че освен Чехия, редица държави от ЕС са прибягнали до данъчни облекчения през 2022 г., за да намалят цените на автомобилните горива за потребителите. По-специално, това беше предприето от властите в Италия, Германия и Унгария, които сега се върнаха към първоначалните си позиции. "Мисля, че чешкият кабинет ще трябва да направи същото по отношение на цените на дизела, за да не се развие спиралата на държавния дълг", казва Томчиак.

Но така или иначе, може да се предположи, че цените на бензина и дизеловото гориво в Чехия и в редица други европейски страни ще започнат да растат в близко бъдеще, смята експертът. "Периодът на спада на цените на горивата в Европа, по всичко изглежда, приключва", прогнозира главният анализатор от Finlord.

В Унгария възникна дефицит на бензин

В страна от ЕС възникна дефицит на бензин

Цените на горивото се покачват с 33%