258 000 българи са получили статут на уседналост във Великобритания и няма да пострадат от поредните ограничения, които влизат в сила на Острова в резултат на Брекзит. За 15 000 българи обаче властите в Обединеното кралство са издали отказ, съобщава вестник "Сега". Те няма да имат право да пребивават с цел работа и следване в страната, а ако са там в момента, рискуват депортация след 30 юни, когато изтича срокът за кандидатстване за статут на уседналост. Това заяви посланикът ни във Великобритания Марин Райков пред BTV.

Чуждестранните граждани имат право на 6 месеца престой в отцепилата се от ЕС държава в рамките на една година, но само за туризъм или посещение при близки. За тези, които искат да останат по-дълго, е необходим статут на уседналост или трудова виза.

Според Райков има случаи на депортация. "Обсъждахме този въпрос със зам.-председателя на Европейската комисия и очакваме най-малкото да бъде гарантирана консулска защита на тези граждани, т.е. да бъдем предупреждавани", коментира той. Той призна, че няма обещания, че ще се прекрати неравното третиране на българските сезонни работници, които сега плащат по-скъпи визи от работниците със същия статут от другите европейски страни.