Великобритания налага нов данък върху непредвидените печалби на петролните и газовите компании, за да помогне за финансирането на помощи за британците, изправени пред криза заради все по-високите разходи за живот. 

Налогът от 25% върху енергийните фирми ще събере около £5 милиарда, които ще финансират еднократни безвъзмездни средства в размер на £650  за повече от 8 милиона от най-бедните домакинства на Острова, пише Bloomberg, цитирайки британския министър на финансите Риши Сунак .

Около 8 милиона пенсионери ще получат плащания от £300, докато сметките за енергия също ще бъдат субсидирани с £400 за всяко домакинство в Обединеното кралство. Пакетът е на обща стойност £15 милиарда, с което общата въведена досега помощ достига £37 милиарда.

Джо Байдън предлага минимален данък от 20% за милиардерите

Джо Байдън предлага минимален данък от 20% за милиардерите

Новият данък ще генерира $360 милиарда нови приходи през следващото десетилетие

"Знаем, че британските домакинства са силно засегнати в момента. Фискалната подкрепа трябва да бъде навременна, целенасочена, но все пак не и безкрайна", уточни Сунак.

Великобритания е на път да се превърне в най-силно засегната сред развитите държави заради комбинацията от нарастваща инфлация и слаб растеж, като се очаква цените да се повишат с 13% през тази и следващата година, най-високото ниво сред страните от Г-7.

Необходимостта от подкрепа на фона на разходите за живот стана съвсем спешна тази седмица, след като енергийният регулатор на страната обяви, че британците ще бъдат изправени пред още един рязък скок в сметките си за електроенергия и газ преди зимата.

Горната граница на цените на енергията трябва да се повиши до рекордните £2800 през октомври, което означава 42% увеличение на средните сметки. Смята се, че това ще изправи 12 милиона домакинства пред така наречената "енергийна бедност".

Работещите във Великобритания днес са с поне £800 по-бедни от миналата година

Работещите във Великобритания днес са с поне £800 по-бедни от миналата година

На Острова се наблюдава най-големия спад на заплатите от десетилетие