Работещите хора във Великобритания са ударени с най-големия спад на заплатите от 2013 година насам. Това показват данните на Националната статистическа служба (ONS), цитирани от британските медии.

Заплатите на Острова са паднали с 1,2% между януари и март тази година. Според изчисленията на Конгреса на профсъюзите в страната (TUC), реалните заплати в частния сектор са намалели с £68 на месец в сравнение с преди една година и със £131 на месец в публичния сектор.

Рецесия във Великобритания? 1,5 милиона домакинства се затрудняват да плащат сметките си

Рецесия във Великобритания? 1,5 милиона домакинства се затрудняват да плащат сметките си

Правителството е призовано да предприеме спешни действия

Това прави годишна загуба от £816 за служителите в частния сектор, ако ситуацията остане същата, както и £1572 за държавните служители. Причината е, че инфлацията расте и че заплатите все още не растат спрямо нея, за да бъде коригиран проблемът с обедняването на хората. Очаква се инфлацията във Великобритания да достигне 9%.

"Работещите семейства заслужават финансова сигурност, но милиони британци, включително чужденци, са "затиснати в ъгъла", когато реалните заплати на всички падат, сметките растат.Крайно време е правителството да предприеме спешни мерки", заяви генералният секретар на TUC Франсис О'Грейди.

Синдикатите призовават властите за спешно въвеждане на нов непредвиден данък върху петролните и газовите компании. С тези пари ще може да се помоне за отпускането на енергийни безвъзмездни средства за домакинства в затруднено положение.

Броят на безработните във Великобритяния е достигнал до рекордно ниско ниво, допълват от ONS.

Инфлацията във Великобритания е най-висока от 30 години

Инфлацията във Великобритания е най-висока от 30 години

Растежът на потребителските цени през март се ускори до 7%