Обединеното кралство постигна временна сделка, която гарантира търговията с Норвегия и Исландия, ако Великобритания излезе от Европейския съюз, без да е постигната сделка в края на март.

Споразумението осигурява удължаване на нулевите тарифи за промишлени стоки, включително огромния износ на природен газ на Норвегия, и установени квоти за морска храна и селскостопански продукти, според изявление на външното министерство на Норвегия.

Външният министър Ине Ериксен Сориде заявява, че споразумението е "много положително" за норвежкия бизнес.

Сделката също така създава основа за договаряне на постоянно споразумение, за да се гарантира продължаването на такава част от временното споразумение за свободна търговия, която да съответства по големина на единният пазар, включително търговията с услуги, казва министерството.

"За Норвегия ще бъде приоритет да започне такива преговори възможно най-бързо", се казва в доклада.

Великобритания също приветства пакта, който правителството заяви, че е "едно от най-големите търговски споразумения, по които Великобритания е страна в резултат на членството в ЕС".

"В съчетание със споразумението, което вече подписахме с Лихтенщайн и Швейцария, това представлява близо половината от търговията, за която търсим продължение," казва британският секретар по международната търговия д-р Лиам Фокс. "Това е добра новина за британския бизнес и важна крачка в подготовката на Великобритания за Brexit, независимо от условията на нашето оттегляне."