"Всеки трябва да посети Венеция поне веднъж в живота си". Тази приказка се повтаря като мантра от десетилетия насам и определено дава резултат. Само през 2023-а година красивият италиански град над водата е посетен от над 20 милиона души. На този фон местните са едва 50 хиляди. Венеция не просто потъва, тя се свива, пише CNBC.

През 70-те години на 20-и век в Centro Storico, историческият център на града, са живеели около 175 000 души. Миналата година броят им е бил под 50 000. Това, което не спира да нараства е туризмът, който поради икономическия натиск и влошаващото се качество на живот, изтласква местните от родния си град.

Снимка 620534

Източник: Instagram / elena_caracozza

Данните показват, че във Венеция има повече туристически легла, отколкото постоянни жители. От 25 април тази година Венеция предприе мерки срещу прекомерния туризъм, като въведе такса от 5 евро за еднодневните туристи, които искат да имат достъп до града. Целта, по думите на кмета Луиджи Бруняро не е градът да затвори, а просто да не му бъде позволено да "избухне". 

€5 вход за гостите на Венеция: градът ще се бори със свръхтуризма. Отново

€5 вход за гостите на Венеция: градът ще се бори със свръхтуризма. Отново

Гостите на града на възраст над 14 години ще трябва да закупят "входен билет

Жителите на Венеция обаче се противопоставиха на идеята да живеят в затворен град. Някои от тях заявиха, че продажбата на билети просто превръща града им в увеселителен парк, което ще влоши положението още повече. Критиците намериха и доза ирония в това, че на фона на туристическата такса, властите обмислят нови начини за увеличаване на туризма - от идеята за връщане на круизните кораби в лагуната до облекчаване на ограниченията за Airbnb.

Освен това, символичната такса от 5 евро едва ли ще спре хората, които искат да посетят Венеция, коментират местните жители.

В първия ден от въвеждането на таксата  във Венеция са се регистрирали 113 000 души, от тях 16 000 са я платили. Останалите са освободени по различни причини, включително настаняване в хотел, пътуване по работа, студентство или посещение на семейство или приятели.

500-годишната емблема на Венеция Procuratie Vecchie отваря врати за посетители за първи път в своята история

500-годишната емблема на Венеция Procuratie Vecchie отваря врати за посетители за първи път в своята история

През последните 5 години течеше реставрацията на Старите прокурации