Растежът на икономиката на Виетнам се е забързал през четвъртото тримесечие благодарение на по-голямо производство, предава Bloomberg. Така държавата остава сред най-бързорастящите икономики в света.

Брутният вътрешен продукт е нараснал със 7,3 процента през трите месеца до декември. През предходното тримесечие той се е повиши с 6,82 процента.

За цялата година икономиката расте със 7,1 процента.

"Производството е най-добре представящата се част от икономиката", казва Нгуен Бих Лам, директор на националната статистика. Той очаква ръстът да остане силен и през следващата година, благодарение на търговски сделки, които ще увеличат износа.

Правителството успява да се възползва от напрежението между САЩ и Китай, за да привлече повече инвеститори в производството и износа. Търговията отговаря за около два пъти повече от общия брутен вътрешен продукт - най-много в Азия, ако изключим Сингапур.

"Виетнам със сигурност ще успее да завземе част от пазарния дял на Китай в производството", смята Трин Нгуен, старши икономист в Natixis Asia в Хонконг. "Страната е ясният победител от търговската война".

Защо Виетнам ще е победителят в Азия в търговската война?

Защо Виетнам ще е победителят в Азия в търговската война?

4 аргумента в подкрепа на икономическото развитие на Виетнам