Япония избегна рецесията. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт е нараснал с 1% на годишна база, вместо да се свие с 0,8 на сто, както бе обявено по-рано. Това съобщиха официалните власти на страната, цитирани от СNN.

Това означава, че третата по големина икономика в света не е в рецесия. Обикновено тя се описва като две поредни тримесечия на икономическо свиване.

Данните за БВП на Япония често биват ревизирани, тъй като първоначалните оценки се базират на данни от частични проучвания. Днешната смяна от негативен на положителен растеж обаче е необичайно голяма промяна.

Въпреки добрата новина бенчмарковият индекс Nikkei падна с около процент тази сутрин.

Все пак новите данни би трябвало да дадат на премиера Шиндзо Абе тласък, за да продължи да отстоява плана си за засилване на икономиката. Позната като „Абеномика”, стратегията включва огромна кампания по изкупуване на облигации, както и структурни реформи и стимули от централното правителство.

Идеята е комбинираните мерки да приключат годините на дефлация и да поставят Япония на пътя към устойчив растеж. Критиците обаче отбелязват, че планът на Абе не е променил икономиката из основи.

Преди това експертите се обзалагаха, че централната банка ще бъде подложена на натиск да отпусне повече стимули, но правителството се спираше. Сега призивите за действие започват да отслабват, имайки предвид преразгледаните цифри за икономическия растеж.