Икономиката на Япония се е завърнала към растеж през четвъртото тримесечие на 2021 г. благодарение на по-високите разходи на домакинствата. Поредният ръст на заразените с COVID-19 обаче вероятно ще задържи възстановяването през настоящото тримесечие, пише The Wall Street Journal.

През последното тримесечие на 2021 г. третата най-голяма икономика нараства с 1,3 процента спрямо предходното тримесечие. Частното потребление нараства с 2,7 процента, а разходите за услуги растат значително след премахване на мерките в Токио и други градове на 30 септември.

С началото на новата година в страната обаче нахлу omicron, а по-рано този месец броят на заразените на дневна база надхвърли 100 хил., което пък принуди правителството да върне част от мерките относно работата на ресторантите и други обекти.

Икономистът от SMBC Nikko Securities Юничи Макино очаква потреблението да намалее с 1,6 процента през настоящото тримесечие спрямо предходното, което да доведе и до лек спад на икономиката.

След публикуване на данните във вторник министърът на икономиката Дайширо Ямагива заяви, че настроенията сред потребителите са по-мрачни заради новия вариант. "Трябва да сме много внимателни относно рисковете за икономиката, включително броя на заразените, проблемите във веригите за доставки и високите цени на ресурсите и суровините", предупреди той.Дори и с ръста през последните три месеца на годината БВП на Япония остава под нивата от преди пандемията. Икономиките на САЩ и Китай се възстановиха по-бързо и вече надхвърлиха размера си от преди началото на кризата.

Междувременно вълната от новозаразени в третата най-голяма икономика започва да отслабва, което дава надежда, че ограниченията отново ще бъдат премахнати.