Желанието за независимост на Каталуния от години е сочено като най-големия риск за испанската икономика. Въпреки размириците в края на миналата година, властите в Мадрид за нищо на света не биха се разделили с най-богатата си провинция.

Засега независимостта на Каталуния е само мечта, а напоследък напрежението там се поуталожи. Но на хоризонта се появи нова опасност - спадащото потребление.

Потребителите са ключови за испанското икономическо възстановяване. Икономическото преобръщане на страната започна през 2014 г., когато подобряването на пазара на труда и забавянето на инфлацията даде на домакинствата повече пари за харчене, освобождавайки натрупаното с години търсене. Това стимулира испанската икономика, която нарасна с повече от 3%.

Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталуния се отцепи

Испания губи 20% от икономиката си, ако Каталуния се отцепи

Ще се справи ли регионът сам по-добре?

Експерти предупреждават, че сега разходите може да се охладят, което неминуемо ще засегне икономиката на Испания. Частното потребление остава най-големият компонент на брутния вътрешен продукт, формирайки над половината от общата продукция.

"Темпът на създаване на работни места ще се забави с намаляването на безработицата, заплатите останаха в застой, а нивото на спестяванията на семействата е близо до историческо дъно", посочва Анхел Талавера, водещ икономист в Oxford Economics в Лондон.

Независимо от това, Талавера прогнозира, че растежът все пак ще достигне 2.8% през тази година, надвишавайки по-умерената оценка от 2.4% на Международния валутен фонд.

Испания с икономически растеж от 3% през първото тримесечие

Четвъртата по сила икономика в еврозоната набира скорост

Силен износ от началото на годината

Продажбите на дребно през януари не оправдаха очакванията, а растежът се забави през четвъртото тримесечие на миналата година. Макар че цифрата е предварителна, пълният доклад, който трябва да бъде обявен през март, ще предостави допълнителни указания за състоянието на възстановяването.

Тъй като заплатите остават не се повишават, потребителите пестят по-малко (спестяванията им са на най-нискоро ниво от 2008 г.) и намират по-малко причини да излязат навън и да харчат. Инфлацията, която все още е понижена, също се върна на най-ниските си нива отпреди 3 години.

Това означава, че икономиката може да се нуждае от допълнително гориво от инвестиции и износ, за да поддържа темпото, смята Талавера.