Испанският регион Каталуния провежда референдум за независимост днес. Никой не може да каже дали наистина ще има разцепление в шестата по големина икономика в Европа. Гласуването, което среща твърд отпор от официален Мадрид, идва точно в момента, в който Испания вече започва да се възстановява от почти десетилетие икономическа криза. А Каталуния е най-продуктивният регион.

Ето какъв е залогът:

Каталуния отговаря за около една пета от икономиката на Испания и води всички останали региони, като там се произвежда 25% от износа на цялата страна. Регионът внася много повече данъци, отколкото получава обратно от Мадрид. Около 21% от налозите, които хазната събира, идват точно от Каталуния.

Подкрепящите независимостта посочват тези числа, като твърдят, че ако трансферите спрат, дефицитът на Каталуния ще се превърне в излишък.

Регионът привлича и около една трета от чуждестранните инвестиции в Испания. Volkswagen и Nissan имат фабрики край Барселона.

Има обаче и много рискове. Остават отворени множество въпроси -- включително членството в Европейския съюз. И ако Каталуния трябва да кандидатства наново, то регионът трябва да спечели одобрението на всички останали страни, включително Испания. Излизането от ЕС пък означава лоши икономически новини, най-малкото заради повишената цена на стоките, предвидени за износ, както и редица търговски бариери. Скок ще има и в цената на вноса, както и на безработицата.

Независимостта може да донесе и по-високи цени за заемите.

Върховният съд на Испания вече забрани провеждането на референдума, наричайки го противоконституционен. Евентуално отцепление ще остави голяма дупка във финансите на Испания и ще увеличи несигурността.

"Както с излизането на Великобритания от ЕС, вярваме, че Каталекзит ще вкара региона в дълъг период на несигурност и почти сигурно ще окаже отрицателно влияние на частния сектор", казва Джофри Мин, икономист в ING.

Катлийн Бруукс, директор в City Index, очаква еврото да потъне с до 5% при резултат "да" на днешния референдум.