Икономиката на Испания през първите три месеца на годината отчасти благодарение на по-солиден износ, ускорява икономическия си растеж. Това показват окончателни данни на испанската статистика Ine, потвърждаващи нейната експресна оценка.

Брутният вътрешен продукт на страната нарасна през периода януари - март с 0,8% спрямо последното тримесечие на миналата година, като беше отбелязана експанзия от 0,7 на сто.

На годишна база четвъртата по големина икономика в еврозоната се разшири с 3%, запазвайки солидното темпо на растеж от края на 2016-а година.

Подкрепа за добрия икономически импулс в началото на настоящата година оказва испанският износ, който нарасна с 4% след негово повишение с 2% през последното тримесечие на миналата година, като в същото време вносът се повиши с 3,8% след растеж с 1,8% през предходното тримесечие.

Ускорен растеж до 2% от 0,5% в края на 2016-а година бележат и инвестициите в страната, докато разходите на домакинствата през първото тримесечие се повишават с по-слабо, но като цяло стабилно темпо от 0,4 на сто.

Редица икономисти и анализатори очакваха известно забавяне на здравото темпо на растеж през настоящата година, отчитайки възможността за известно влошаване на семейните бюджети с оглед на по-голямата инфлация и потенциалният негативен ефект от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

Здравият икономически растеж на Испания през първото тримесечие обаче сякаш опровергава техните прогнози, като добрият възходящ импулс не изглежда повлиян дори от повишаването на цените на петрола в страна, която е силно зависима от вноса на енергия, пише bnr.bg.

Според последни прогнози, БВП на Испания вероятно ще достигне предкризисните си нива през второто тримесечие на годината.