Точно когато най-големите търговци на захар в света прогнозират глобален недостиг, вносител номер едно на суровината заяви, че иска рекордно количество "сладост".

Индонезия заяви, че тази година и в началото на следващата ще има за цел да внесе около 1,4 милиона тона сурова захар или 1,33 милиона тона рафиниран продукт за употреба от домакинствата. Това е над 11 пъти повече спрямо миналата година. Междувременно се очаква вътрешното производство да намалее, докато местното търсене се увеличава.

Вносът за домакинства е над 3,25 милиона тона при прогнозни покупки през тази година за снабдяване на индустриалните нужди. Според американското министерство на земеделието страната ще закупи 4,5 милиона тона сурова захар през 2019-2020 година.

"В идеалния случай трябва да имаме поне 1,3 милиона тона запаси в началото на 2021 година. Ако няма допълнително предлагане чрез внос, докато търсенето продължава да се увеличава, цените определено ще продължат да се покачват", каза Яди Юсрияди, който е старши съветник в Индонезийската асоциация на захарта.

Производството на захар в Индия стигна тригодишно дъно заради сушата

Производството на захар в Индия стигна тригодишно дъно заради сушата

На някои места продукцията може да се понижи с 40%

Състезаващи се цени

Глобалните цени на захарта се покачиха около 12% тази година. Това е най-добрият старт по този показател за последните 10 години, тъй като сухото време намалява пратките от вторият световен износител - Тайланд.

Свиването на износа на Тайланд изненада търговците във време, когато в Европейският съюз вече се произвежда по-малко. Междувременно Бразилия беше превърнала повече от реколтата си от тръстика в етанол, а лошото време съсипа много от културите в Северна Америка.

Базираният в Лондон търговец на стоки ED&F Man Holdings повиши прогнозата си за световния дефицит на захар този сезон с около 10% до 7,7 милиона тона, при положение, че миналата година беше регистриран излишък. Пазарът, който преди се бореше с свръхпредлагането от Индия, сега се нуждае от повече захар, казаха от LMC International.

Консумацията на храна в най-голямата икономика в Югоизточна Азия се покачи през последното десетилетие, тъй като нарастващото богатство променя хранителния режим и начина на живот на жителите. Нарастващото търсене от Индонезия може да се възползва от най-големите производители на захар - Индия и Бразилия. И двете страни се стремят да запълнят празнината в доставките от Тайланд.

Индонезийската асоциация на захарта включва 20 мелници, предимно държавна собственост, които обработват домашната тръстика или вносната такава, за да посрещнат потреблението на домакинствата. Индустриалните потребители представляват друга група от 11 рафинерии, които преработват внесена сурова захар.

Най-големият доставчик на захар в света изнася най-малко от десетилетие насам

Най-големият доставчик на захар в света изнася най-малко от десетилетие насам

Бразилия отчита рекордно слаби доставки

Тайландска захар

Застрахователните рафинерии на страната вероятно ще закупят по-голямата част от суровата си захар от Тайланд през първото полугодие, като същевременно ще гледат доставките от Австралия и Индия, заяви председателят на Индонезийската асоциация за рафиниране на захар Бернарди Дармаван.

Трите държави се разглеждат като благоприятни доставчици поради близостта им с Индонезия. Правителството разреши на осем рафинерии да внесат 1,1 милиона тона сурова захар през първата половина от тези страни.

Индонезия също така купува захар от Бразилия, посочи най-добрият търговец в света Alvean, който тази седмица ще достави 60 000 тона сурова захар.

Световните цени на захарта и месото рязко се покачиха

Световните цени на захарта и месото рязко се покачиха

Стойността на храните се повишава през октомври за първи път от май