Количеството на захарта, която трябва да напусне пристанищата на най-големия износител в света Бразилия, е стигнало до историческо ниски нива в периода, който обикновено се смята за пиков и страната увеличава износа си.

Очаква се от пристанищата в южноамериканската страна да се изнесат 364 339 метрични тона захар през следващите седмици. Това е наполовина от количеството, напуснало Бразилия година по-рано, според данни на агенцията SA Commodities, цитирани от Bloomberg.

Износът трябва да се увеличава с оглед на предвиденото количество захар за доставки според договора за международна търговия с компанията ICE.

Производството на захар в Индия стигна тригодишно дъно заради сушата

Производството на захар в Индия стигна тригодишно дъно заради сушата

На някои места продукцията може да се понижи с 40%

"Търсенето продължава да бъде слабо, тъй като купувачите са натрупали запаси в следствие на годините със световен излишък", заявява Бруно Лима ръководител на компанията за финансови услуги INTL FCStone.

През миналата година бразилският износ на захар бе най-нисък от 2008 година насам, след като изобилието от глобални доставки даде тласък на фючърсите в Ню Йорк. Това насърчи местните земеделци да отделят по-голямата част от тръстиковия сироп за производство на етанол. Тенденцията продължава и тази година, като доставките са намалели с 21% през първата половина спрямо същия период на 2018 година.

Запасите от захар в централния южен район в Бразилия вероятно са се понижили с 41% спрямо миналата година и с 37% за последните пет години по данни на INTL FCStone. С около 11% по-малко е произведената реколта до този момент през годината спрямо същия период на миналата година според отрасловата група Unica.

Русия е вторият по големина производител на захар в света, но никой не иска да купува от нея

Русия е вторият по големина производител на захар в света, но никой не иска да купува от нея

Страната се бори с високите производствени разходи