Тъй като през последните месеци хората стояха основно вкъщи, не ставаха много рано, за да се придвижат до офисите си, и не посещаваха заведения, които в повечето икономики по света бяха затворени в продължение на около два месеца, търсенето на кафето глобално се е понижило драстично. Същевременно предлагането му нарасна, което създаде свръхпредлагане и понижи цената му до 15-годишно дъно, предаде Zero Hedge.

"През сезон 2020-2021 г. се очаква глобално свръхпредлагане в размер на 3,5 млн. торби кафе заради рекордно високата реколта в Бразилия след слабата такава през 2019 г.", коментира Чарлз Шваб от FX Street. "Притесненията на пазарите се подпомагат и от факта, че бразилският реал поевтиня с 5% през последните няколко седмици спрямо долара."

Динамиката на валутната двойка подтиква фермерите да продават още по-големи количества кафе на пазарите, тъй като в противен случай реалните им доходи се понижават заради обезценяването на реала. Проблемът за тях е, че ако продават още по-големи количества в условията на спад на търсенето, тогава цената му ще падне, а заедно с нея - и техните доходи. Така те се намират в "параграф 22".

Как производителите на кафе могат да спечелят от кризата?

Как производителите на кафе могат да спечелят от кризата?

От 2016 г. цените са спаднали с 30%. Сега отново се покачват

Същевременно не се очаква до края на годината да се наблюдава покачване на търсенето. От Световната организация за кафето предварително очакваха търсенето да нарасне спрямо продадените 82,75 млн. торби през миналата година, през която пък беше постигнат растеж от 6% на годишна основа. Но новата прогноза е, че този растеж ще се отложи за догодина.

Според Reuters Commodity Desk, цената на суровината ще се понижи до 0,6380 долара за 0,45 килограма в началото на следващата година, а през третото тримесечие се очаква тя да варира между 0,8760 и 0,9110 долара, след което ще се покачи над долар, преди да спадне отново. Което ще е най-ниската цена на продукта от преди Голямата рецесия.