Страховете от прекъсвания на веригите за доставки за кафето, на фона на пандемията, доведоха до известна степен на презапасяване сред страните и потребителите. Това доведе цените на кафето до тласъкът, от който се нуждаеха.

Това е добра новина за фермерите в ключови региони за производство на кафе, след като цените на кафето продължават да се понижават през последните няколко години, пише CNBC.

От 2016 г. насам цените са спаднали с 30% под средното за последното десетилетие, според Международната организация за кафе, орган, представляващ 49 държави-членки, които изнасят и внасят кафе.

"Много от земеделските производители по целия свят (над 25 млн.) се борят да покрият оперативните си разходи, на фона на покачващите се цени на суровините. Доходите на фермите намаляват, а поминъкът е все по-застрашен", се казва в доклад.

Най-масово произвежданото в света кафе Арабика, повиши цените си миналия месец поради опасенията относно наличността, заяви ICO.

Кафето Арабика от Бразилия, най-големият световен производител, скочи с 10% през март в сравнение с февруари. Фючърсите на кафе, търгувани в Ню Йорк, скочиха с 8,8% през март.

Пандемията от коронавируса доведе до прекъсвания на доставките - от производството до търговията на дребно, след като в целия свят бяха наложени блокировки за ограничаване на заразата. Например, доставките от Колумбия, друг основен износител на кафе, могат да бъдат временно прекъснати поради блокировките, според ICO. Реколта в Колумбия през април вероятно ще бъде повлияна от мерките за ограничаване, както и от по-малкото работници мигранти от съседни страни.

Според данните на ICO, търсенето надхвърля производството в световен мащаб. "Прекъсванията във веригата на доставки и при събирането на реколтата могат да доведат до временни дефицити в доставките, което ще окаже натиск върху цените в кратък срок. "

Паническото пазаруване

Данните за продажбите на дребно и в супермаркети сочат, че паническото купуване и складиране е довело до увеличаване на потребителското търсене в някои страни ", казва ICO в доклад миналата седмица.

Във Франция разходите за кафе са скочили с 34,6% в сравнение със същия период на миналата година, докато в Италия са се повишили с 29,5%, сочат данните на базиран в Чикаго институт за пазарни изследвания IRI.

Рискове в бъдеще

В бъдеще ситуацията за фермерите може да се влоши отново. Един от факторите, които биха могли да застрашат снабдяването, е нашествието на скакалци в Източна Африка, което е би погубило реколтите на фермерите.

Освен това търсенето може сериозно да намалее, ако хората продължат да стоят вкъщи, а кафенетата останат затворени. "След първоначалния скок на търсенето, през следващите седмици и месеци ще има пропорционално по-малко търсене, тъй като потребителите ще ползват запасите си", коментира ICO.

Някои производители на кафе вече са преминали към други видове култури, за да оцелеят, според Capital Economics.