На фона на рекордния брой свободни работни места, американците не бързат да търсят работа, като само около 10% от безработните са се захванали с активни търсене на работа.

Основната причина, поради която безработните не бързат да станат отново част от работната сила е страхът от заразяване с коронавирус. От друга страна някои от безработните разполагат с добра финансова възглавница, което им осигурява комфорт и достатъчно време за търсене на нова работа.

Това сочи проучване сред 5000 души в САЩ от уебсайт за обяви за работа Indeed, цитирано от Marketwatch. Изследването включва и безработни, и хора, които имат работа и е проведено от 26 май до 3 юни.

Като причина за това да не търсят работа около 20,8% от анкетираните, че член от семейството им работи, 19,5% казват, че има добри спестявания, а 9,5% казват, че обезщетенията за осигуряване за безработица са причината все още да не търсят активно на работа. Около 18,4% от безработните казват, че "отговорностите им в грижите за дома и децата" им пречат да започнат работа.

Над 9 милиона работни места остават незапълнени в САЩ. Междувременно рекорден брой служители напускат работата си, според новите данни от Бюрото по трудова статистика.

Новата реалност: Милиони работни места и недостиг на кандидати

Новата реалност: Милиони работни места и недостиг на кандидати

Какви са предизвикателствата пред бизнеса в световен мащаб?

Бизнесът буксува и не може да намери достатъчно работници. Ето защо губернаторите в 25 републикански щата и както и губернаторът на Луизиана намалиха обезщетения за безработица, които бяха въведени, а впоследствие и увеличени когато САЩ по вълните на инфекция от коронавирус.

Надеждата е, че прекратяването на тези допълнителни обезщетения ще мотивират безработните да се върнат на работа. Проучването обаче рисува по-сложна картина от това.

"Голяма част от безработните споделят, че най-голямото им притеснение относно когато става въпрос за връщане по работните места най-голямото притеснение е евентуална зараза с COVID-19", заявяват експерти. Около 23% от безработните казват, че страхът от вируса ги задържа в търсенето на работа.

Резултатите от проучването предполагат, че безработните американци могат да ускорят темпото на търсене на работа през следващите месеци.

Според проучването на Indeed безработните ще се върнат по работните си места, ако има повече възможности за работа, повече ваксинации и стартиране на редовни учебни занятия през есента.

Около 46% от общото население на САЩ и 57,2% от възрастните са били напълно ваксинирани, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.