След като пандемията от коронавирус предизвика безпрецедентен шок за световната икономика и десетки милиони останаха безработни, пазарът на труда вероятно никога няма да бъде същият.

Търсенето на работна ръка е по-високо в някои сектори и по-ниско в други. В Съединените щати през април 4 милиона души напуснаха работата си, което беше рекорд за страната. От тях 649 000 служители са работили в индустрията на дребно, пише CNN.

Неотдавнашно проучване сред повече от 16 200 души в световен мащаб показа, че повече от половината биха напуснали работата си след пандемията, ако не им бъде предложено гъвкаво работно време.

Предизвикателствата

Бизнесът в световен мащаб има сходен проблем и това е нуждата от работна ръка.

През април Съединените щати отчетоха рекордните 9,3 милиона свободни работни места. В Обединеното кралство обявите за работа са скочили с 45% в периода март - средата на юни, според търсачка на работа Adzuna.

Според IHS Markit и в Европейския съюз страдат от недостиг на служители. Бизнес активността в ЕС нараства с най-бързите темпове от 15 години насам.

Секторът на хотелиерството е най-пострадалият. Според икономистът от Обединеното Кралство Джак Кенеди обявите за работни места в сектора са скочили с 507% между края на февруари и началото на юни.

Не само секторът на услугите е засегнат. Обединеното кралство например се нуждае от още десетки хиляди шофьори на камиони, служители в месопреработвателните предприятия и работници на строителни обекти.

Причините за липсата на работна ръка са много. Пандемията предизвика масово движение на хора, коитонапуснаха големите градове, след като бяха съкратени, а предимства на живота в града вече няма.

Строгите ограничения за движение оказват голямо влияние  на места като Сингапур, където работниците мигранти представляват около 38% от работната сила. Миналия месец властите на Сингапур признаха, че мерките са предизвикали недостиг на работна ръка.

Бизнесът в Австралия също се оплаква от недостиг, който отчасти се дължи на строгия граничен контрол. Според данни на Австралийското статистическо бюро 27% от бизнеса "изпитва затруднения с намирането на подходящ персонал". Според проучването  74% посочват липсата на кандидати, докато 32% посочват затваряне на границите.

На някои места недостигът на работници може да се окаже по-сериозен, отколкото изглежда. В края на 2019 г. в Обединеното кралство работят поне 2,3 милиона граждани на ЕС, според изчисленията на Службата за национална статистика. След пандемията обаче, мнозина се прибират по родните си места, а оттогава правителството на Обединеното кралство въведе нови правила, които затрудняват влизането на тези работници в страната.

Освен съкращенията, много хора са напуснали или обмислят да напуснат работните си места. Проучване сред над 31 000 служители в световен мащаб, поръчано от Microsoft, установи, че над 40% обмислят да напуснат работодателя си тази година. Някои стартират собствен бизнес. Към май през 2021 г. в САЩ са подадени 2,5 милиона нови бизнес заявления.

По-рано този месец доклад на Центъра за глобално развитие посочи, че през 2050 г. в Европа ще има 95 милиона по-малко хора в трудоспособна възраст, отколкото през 2015 г., и че нито автоматизацията, нито увеличаването на жените или по-възрастните в работната сила ще затвори "дупката". Вместо това регионът трябва да се съсредоточи върху стимулирането на имиграцията, потенциално от Африка.

Ключ към възстановяването

Ръстът на заплатите също е ключов компонент. "Ако недостигът на работна ръка продължи дълго време, бихте очаквали ръстът на заплатите да се ускори", казва Пол Дейлс, главен британски икономист в Capital Economics.