Търсейки драстична промяна в модела на растеж на Полша, новият ѝ премиер иска да преобрази най-голямата източноевропейска икономика в Европейския съюз по модела на Южна Корея или Япония, където правителствата и "националните шампиони" движат експанзията, разчитайки по-малко на чужди инвестиции, разказва Bloomberg.

"Мечтая си да бъде в ситуацията, в която е Корея, която бе много по-бедна от нас преди няколко десетилетия", казва премиерът Матеуш Моравецки. "Полша бе в комунистическа среда - и след поколение и половина те са далеч пред нас. Така че ми се иска да можем да върнем времето".

В рамките на тоталната промяна страната ще захвърли плана, приет след краха на комунистическия режим преди почти три десетилетия, който гледаше към западния капитал, като предлагаше в замяна ниски заплати и близост до ключови пазари в сферата на производството.

Но откакто партията "Право и справедливост" пое властта пред две години, праителството разшири ролята си и започна придобивания в сектори като банкирането, енергетиката и други - промяна в икономическата политика, която отрази като с огледало популизма, завладял страната.

Увеличаването на ролята на държавата бе нужна стъпка, след като частният капитал е твърде слаб и предпазлив, смята Моравецки, поел поста през декември. Причината затова е, че на Полша ѝ липсва еквивалент на испанските строителни гиганти или типа конгломерати, който доминира икономиката на Южна Корея.

Запитан за потенциално сливане на двете най-големи рафинерии с цел създаването на "шампион", премиерът изрази подкрепа за идеята - по принцип.

След вълна на приватизация през последното десетилетие на миналия век и пазарно ориентирани политики, правителството на "Право и справедливост" избра да поеме по пътя на по-големи социални помощи."Иска ми се частният капитал да бе по-експанзиционистки настроен, тъй като Полша е твърде малка", казва той. "Единственото нещо, което можем да направим, е да стимулираме средно големите предприятия да разширят дейност".

Полша вече върви по пътя за намаляване на зависимостта от външно финансиране, като отчита и спад на дълга, държан от чуждестранни лица.

Визията на Моравецки търси място за Полша като отворена и свързана икономика. Неговото правителство разпознава стратегическата важно за приемането на еврото, но страната, подобно на България, все още е далеч от средното благосъстояние в ЕС, за да се откаже веднага от злотите.