Вероятно сте забелязали, че все повече световни лидери, политици и учени са изключително песимистични относно заплахата за бъдещето след Covid-19. Те се тревожат най-вече, че след края на пандемията неравномерното икономическо възстановяване на страните може да задълбочи разделението между различните държави.

"Повече от 84% от глобалните експерти, анкетирани от Световния икономически форум, са загрижени за перспективите за света", пише CNN Business, цитирайки данните от нов доклад за глобалните рискове, изготвен от Световния икономически форум (WEF).

Пандемията направи богатите по-богати, а бедните още по-бедни

Пандемията направи богатите по-богати, а бедните още по-бедни

Според проучване

Според него само 12% от експертите са положително настроени за бъдещето икономическо състояние на планетата, а едва 4% казват, че са твърди оптимисти.

"Повечето анкетирани хора очакват следващите три години да се характеризират или с постоянна нестабилност и много изненади, или с голямо международно разделение между победители и губещи", съобщават експертите от WEF.

И тъй като към януари 2022-а година едва половината от световното население е напълно ваксинирано, WEF смята, че неравенството при ваксинирането създава различно икономическо възстановяване, "което рискува да засили вече съществуващите социални разцепления и геополитическото напрежение".

Само 11% от близо 1000 финансови експерти и бизнес лидери, отговорили на проучването на групата, очакват глобалното икономическо възстановяване да се ускори през следващите три години.

Развиващите се страни, с изключение на Китай, ще изостанат още повече от развитите икономики, показва проучването. Повече от 40% от експертите и лидерите, изследвани от WEF, идват от света на бизнеса, 16% представляват правителствата, а 17% работят в академичните среди. Приблизително 45% живеят в Европа, 15% са от Северна Америка, а 13% се намират в Азия.

Кои държави се справиха най-добре с пандемията в икономически план и кои най-зле?

Кои държави се справиха най-добре с пандемията в икономически план и кои най-зле?

Ирландия бележи впечатляващ ръст

"Икономическите последици от пандемията се засилват с дисбаланс в пазара на труда, протекционизъм и разширяване на дигиталните, образователните и професионалните пропуски, които рискуват да разделят света на различни траектории", казват от Световния икономически форум, които наскоро обявиха, че ще отложат срещата на върха през 2022-а година в Давос, Швейцария. Заради пандемията.

В обобщение можем да кажем, че в топ 10 на най-заплашителните глобални рискове се нареждат дълговете, лошото цифрово управление, ядрените амбиции на някои държави, напрежението, между Русия и западния свят, бавният преход към по-чиста енергия и климатичната криза.