Делът на богатството, притежавано от супербогатите хора в света нарасна главоломно по време на пандемията. В същото време 100 милиона души потънаха в крайна бедност. Това установи голямо международно проучване тази година.

Според Световния доклад за неравенството, най-високият 1% е приел 38% от цялото допълнително богатство, натрупано от средата на 90-те години на миналия век, докато долните 50% са уловили само 2% от него. В момента точно 2755 милиардери в света притежават колективно 3,5% от световното богатство на домакинствата тази година. В началото на пандемията през 2020-а то беше малко над 2%.

"Кризата Covid-19 изостри неравенствата между много богатите и останалото население", заяви водещият автор на проучването Лукас Чансел. Той подчертава, че богатите икономики са използвали масивна фискална подкрепа, за да смекчат рязкото нарастване на бедността, наблюдавано в други държави.

3,5% от световното богатство е концентрирано в ръцете на едва 2750 милиардери

3,5% от световното богатство е концентрирано в ръцете на едва 2750 милиардери

Гласи доклад на Global Inequality Lab

Най-богатите 10% от населението днес взимат 52% от световния доход, а най-бедната половина - едва 8%. Някои супербогати хора се възползваха от промяната онлайн на голяма част от световната икономика по време на блокирането, докато други просто спечелиха от нарастващите цени на активите.

"И тъй като богатството е основен източник на бъдещи икономически печалби и все повече на власт и влияние, това предвещава по-нататъшно увеличаване на неравенството", се казва още в проучването. То описва текущото състояние на света като "екстремна концентрация на икономическа сила в ръцете на много малко малцинство, състоящо се от свръхбогати хора".

Европа е обявена за най-равноправния регион в света, като най-богатите хора тук са 10% и вземат 36% от общия дял на доходите. Близкият изток и Северна Африка са най-неравностойни, като най-богатите 10% притежават 58% от общия доход.

Най-заможният 1% от американците спечелиха $6,5 трлн. от акции през пандемията

Най-заможният 1% от американците спечелиха $6,5 трлн. от акции през пандемията

Фондовите пазари са основният източник на новосъздадено богатство в кризата