Допълнително 86,6 милиора евро бяха отпуснати от Европейския фонд на регионалното развитие (ЕФРР) за изграждането на третата линия на метрото в София. Финансирането беше одобрено от Европейската комисия (ЕК) днес.

То ще бъде насочено за изграждането на четири нови станции от центъра на столицата до околовръстното шосе в частта в районна на "Овча купел".

През май на последното си заседание преди изборите служебният кабинет одобри стартирането на работата по втория участък на третия лъч, който свързва кварталите "Овча купел" и "Горна баня".

Започва строежът на метрото от "Овча купел" до "Горна баня"

Започва строежът на метрото от "Овча купел" до "Горна баня"

На последното си заседание служебното правителство осигури финансирането

Тогава стана ясно, че тази част на проекта ще струва 134 милиона лева. Участъкът включва метростанциите "Никола Мушанов", "Монтевидео", "Овча купел 2" и "Горна баня".

През 2016 година от Брюксел дадоха своето "да" за първия пакет от инвестиции на стойност от над 368 милиона евро по ЕФРР за построяването на третата линия на софийското метро.

Общо станциите по нея ще бъдат 19, а целият лъч ще има дължина от 16 километра. Общо европейското финансиране по проекта за метрото в столицата от 2007 година досега надхвърлят 840 милиона евро.