Страхотният бизнес може да расте и да генерира стойност за акционерите в продължение на дълго време. Годините на голяма възвръщаемост могат да създадат инвеститори милионери. Но има много пътища към Ел Дорадо и различните видове акции могат да помогнат на инвеститорите да постигнат една и съща цел за изграждане на огромно богатство.

И така, ето три великолепни акции, които са направили инвеститорите богати в миналото и все още могат да го правят. Може да се изненадате от някои от имената в този списък, но не бързайте да съдите: множество стилове на инвестиране могат да се изплатят с времето.

1. Тази акция на растеж не е приключила

Инвестирането в растеж обикновено идва на ум, когато мислите за създател на милионери. Amazon е една от плакатните акции в тази категория. Платформата роди модерната електронна търговия в Америка и в резултат натрупа колосалните 38% пазарен дял на домашния си пазар. Инвестиция от $10 000 при първоначалното публично предлагане (IPO) на компанията би струвала над $18 милиона днес.

И така, как Amazon, който сега струва близо 2 трилиона долара, ще направи инвеститорите богати в бъдеще? Е, някои неща ще се променят, но други - не. Днес Amazon е многоглава гигантска мощ с огромен бизнес в електронната търговия и облачните изчисления и е изгряваща звезда в стрийминга и рекламата.

Amazon си купиха ядрен център за данни за $650 милиона

Amazon си купиха ядрен център за данни за $650 милиона

Други сървъри на компанията ще се получават ток от водород

Основната книга ще остане същата. Тенденциите за растеж на общата картина в електронната търговия и облака все още са силни. В Америка онлайн продажбите все още са само 15% от общите продажби на дребно. Има много място за разширяване. Облачните изчисления се разрастваха преди изкуственият интелект (AI) да навлезе през 2023 г. и вероятно е още по-вероятно да нарасне през следващите години.

Инвеститорите може да видят, че Amazon започва да връща капитал на акционерите чрез повече обратно изкупуване, докато компанията расте и узрява. В даден момент тя може да изкупи обратно достатъчно акции, за да стимулира растежа на печалбите за години напред. Това ще доведе до възвръщаемост на инвестициите, дори ако нарастващата пазарна капитализация на компанията се забавя.

2. Натрупал голямо богатство

За повечето американци домът е централен за тяхната идентичност. Освен това е скъпа инвестиция и често най-голямата покупка на човек в живота. Home Depot (NYSE: HD) се превърна в най-добре представящата се акция за всички времена, тъй като собствеността върху жилище е в основата на американската мечта. Инвестиция от $10 000 при IPO-то на водещия американски търговец на дребно за подобряване на дома наскоро беше на стойност над $318 милиона.

Това е прост бизнес модел. Home Depot продава инструменти, уреди, материали и услуги на физически лица и професионалисти. Това е постоянен бизнес цикъл: хората се местят, модернизират домовете си, реконструират и строят нови домове, когато старите домове биват разрушени. Огромният мащаб на веригата означава, че може да продава на по-ниски цени от конкуренцията.

Home Depot с 689 млн. долара печалба

Home Depot с 689 млн. долара печалба

Резултатът е по-висок от очакванията на анализаторите

Home Depot е отделил сериозни пари на акционерите през годините, което играе значителна роля за възвръщаемостта на инвестициите. Компанията е намалила акциите си в обращение с 56% от 2000 г. насам и изплаща дивиденти от години.

Инвеститорите не трябва да го правят сложно: Купете и задръжте Home Depot. Въпреки че възвръщаемостта несъмнено ще се забави с растежа на компанията, доказаната формула за изграждане на богатство прави тези акции на сини чипове толкова вероятно да обогатят инвеститорите в дългосрочен план, колкото всички други.

3. Високодоходна машина за дивиденти

Тютюнът днес се смята за умираща индустрия, но индустриалният гигант Altria Group (NYSE: MO) е една от най-добре представящите се инвестиции. Инвестиция от $10 000 при IPO-то на Altria наскоро беше на стойност над $326 милиона. Още по-впечатляващо е, като вземете предвид, че нивата на тютюнопушенето в Америка са намалели за около половин век.

Altria, която продава цигари Marlboro в Съединените щати, е рядък бизнес, който може непрекъснато да повишава цените, тъй като продава по-малко от своя продукт. Тютюнът е строго регулиран в Америка, така че бизнесът на Altria е изправен пред слаба конкуренция. Резултатът е изчистен от ненужното и печеливш бизнес, който генерира тон пари. Те текат към инвеститорите като дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Производителят на Marlboro прави $1,8 милиарда инвестиция в марихуана

Производителят на Marlboro прави $1,8 милиарда инвестиция в марихуана

Компанията навлиза на нов пазар

Така получавате невероятните 9,5% дивидентна доходност днес, а Altria е изплащала и увеличавала дивидентите си повече от 50 последователни години. Това е кралят на дивидентите.

Нищо не трае вечно и дори Altria ще достигне точка, в която трябва да прави нещо друго, освен да продава продукти за пушене, за да печели пари.

Altria разработва алтернативни източници на приходи от никотин, като продава продукти като електронни вейпове, перорални никотинови торбички и устройства, които не използват горене. Те все още са в началото на внедряването си, но ще играят значителна роля в бъдещето на компанията. Инвеститорите трябва да наблюдават ситуацията, за да гарантират, че този преход протича гладко, но не се колебайте да съберете този огромен дивидент междувременно.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.