MSCI Inc. се отказа да добави хонконгската Artgo Holdings към своите индекси заради притеснения относно възможностите за инвестиции в компанията. Подобен отказ след първоначално заявено намерение се случва рядко - и то изтри 98 процента от акциите на компанията, пише Bloomberg.

От началото на 2019 г. пазарната капитализация на компанията се покачи с почти 3 800 процента - най-големия ръст сред дружествата с оценка от над $1 милиард. И почти целият бе изтрит само в рамките на няколко минути в четвъртък сутринта, след като инвеститорите реагираха на решението на MSCI. Спадът изтри стойност от над $5,7 милиарда преди търговията да бъде временно прекратена.

MSCI, която заяви намерението си да добави ArtGo към свои индекс само преди две седмици, заяви в изявление в сряда, че се отказва, за да направи по-дълбок анализ на компанията след изразени притеснения от пазарни участници. От дружеството, производител на мрамор, засега не коментират.

Ралито на ArtGo обърка местните пазарни ветерани, а активистът инвеститор Дейвид Уеб предупреди през септември, че акцията е балон.

По-рано тази година MSCI бе разкритикувана и заради добавянето на качената в Хонконг China Ding Yi Feng Holdings, след като акциите поскъпнаха с 8 500 процента за пет години, въпреки постоянните финансови загуби. В момента дейността ѝ се разследва.

Решенията на MSCI стават все по-важни в последните години заради ръста на пасивното инвестиране.

ArtGo отчете нетна загуба от около 29 милиона юана ($4,1 милиона) за първото полугодие на 2019 г. след загуба от 396 милиона юана през 2018 г.

Търговията в Хонконг бе белязана и от още един драматичен спад. Китайският производител на мебели се срина с 91 процента преди временното прекратяване на търговията, след като към нея се прицели продавачът на късо Сорен Андал.

Kasen International Holdings загуби голяма част от пазарната си оценка, след като основателят на Blue Orca Capital изрази съмнение относно инвестициите на компанията в Камбоджа, наричайки ги "илюзорни". Той се усъмни и в капиталовите разходи на дружеството, както и повдигна въпроси относно трансакции между компанията и членовете на семейството на председателя на борда.