Алуминият в Лондон се понижи за 5-и пореден ден, най-лошият му курс от почти година, след като страховете за сривове на доставките преминаха, след като САЩ смекчиха санкциите срещу United Co. Rusal - най-големият производител на метала извън Китай.

Металът спадна с 1.6% до 2191 долара за метричен тон и се търгуваше около 2200 долара в Шанхай. Двудневният спад на алуминия от над 10% е най-големият от 1988 г. насам, а пазарът изтри повече от половината от направените печалби от обявяването на санкциите в началото на април.

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

Металът и акциите на компанията продължават "асансьорния режим"

Спиращото дъха покачване на метала пое в обратна посока, след като САЩ промени рязко курса, обещавайки да облекчи санкциите, ако Олег Дерипаска се откаже от контрола над Rusal, и удължи срока за компаниите да прекратят бизнеса си с руската компания.

Ходът на Вашингтон успокои тревогите в цялата верига на доставки. Акциите на индустриалния гигант задържаха позицията си в Хонконг в сряда, след като се повишиха рекордно в търговията предния ден.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

"Изглежда, че инцидентът се движи в обратна посока на онова, което пазарът очакваше и залагаше. Така че цените трябва да се върнат до известна степен. Най-лошото за Rusal отмина", заяви Уей Лай, анализатор в Cofco Futures.

Все пак не е ясно колко от търговията на индустриалния гигант ще се възобнови, тъй като потокът от алуминий и суровините за производството му зависят от пристанищата, корабните компании, банките и купувачите, и всички те трябва да се чувстват комфортно в сделките си с руската компания.

Руският гигант Rusal се обръща към Китай, след като беше отрязан от Запада

Алуминиев гигант се обръща към Китай, след като беше отрязан от Запада

Металът продължава да поскъпва на световните пазари

Никелът се повиши с 0.4% в Лондон, слагайки край на 4-дневен губещ период. Той бе потърпевш от скандала със санкциите, заради опасенията, че САЩ могат наложат ограничения и на други големи руски производители на метали като Norilsk Nickel.

Медта спадна с 0.8%, след повишението във вторник след коментарите на Freeport-McMoRan, че ще бъде невъзможно да поддържа добива в основната си мина Grasberg в Индонезия, ако бъдат приети новите екологични стандарти, предложени от властите.