Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) вероятно се готви да предприеме действия срещу Paxos - компанията, която издава вид криптовалута, наречена стейбълкойн. Този ход на американския регулатор ще има големи последици за пазара и те ще бъдат в размер на $137 милиарда, коментират експерти пред CNBC.

Стабилните монети или т. нар стейбълкойни са вид криптовалута, предназначена да отразява реални активи като щатския долар. Тези монети често са обезпечени с реални активи като облигации или пари в резерв. Те се превърнаха в гръбнака на крипто пазара, тъй като позволяват на хората бързо да търгуват с различни монети, без да се налага да конвертират вътре и извън фиатна валута.

Paxos издаде цифрова валута, наречена Binance USD или BUSD

Това е стейбълкойн, свързан с Binance - една от най-големите борси за криптовалути в света. BUSD е обвързан едно към едно с щатския долар. Както Money.bg писа, миналата седмица финансовият регулатор на щата Ню Йорк нареди на Paxos да спре издаването на BUSD.

Натискът над криптокомпаниите расте: американски регулатор се захвана с Paxos

Натискът над криптокомпаниите расте: американски регулатор се захвана с Paxos

Криптопазарът потъна до $1 трилион

От Paxos заявиха, че SEC са им предоставили известие, чрез което компанията трябва да определи BUSD като ценна книга. От крипто компанията твърдят, че вследствие на това трябва да регистрират предлагането на BUSD съгласно федералните закони за ценни книжа.

SEC все още не е започнала официално разследване, но действията на агенцията се следят отблизо, защото ако започне официална процедура, това може да има огромни последици за всички стабилни монети, включително tether и USDC - двете най-големи, които общо струват $110 милиарда.

"Ако SEC обвини Paxos, всяка компания ,свързана със стабилни монети, трябва да се регистрира или да се подготви за съдебна битка с регулатора", коментира пред CNBC Ренато Мариоти - партньор в адвокатската кантора BCLP.

Стабилните монети ценни книжа ли са?

Въпреки че SEC все още не е излязла с конкретни обвинения, известието до Paxos се фокусира върху въпроса дали стейбълкойните са ценни книжа или не. От компанията категорично не са съгласни с това определение, тъй като според тях с персонала BUSD не е ценна книга, съгласно федералните закони за ценните книжа.

Братът на Борис Джонсън напусна Binance

Братът на Борис Джонсън напусна Binance

Разследване на "Ройтерс" показва сложна мрежа от компании около борсата и липса на прозрачност

Ако BUSD се счита за ценна книга от SEC, тогава регулаторът ще има право на надзор върху стабилната монета. Каквато и компания да издава BUSD, то тя ще трябва да се регистрира в SEC и да приеме по-строги разпоредби. Други стейбълкойни също могат да получат същия етикет.

Какви са вероятните резултати?

Има няколко различни сценария, които могат да се разиграят. В зависимост от обвиненията на SEC срещу Paxos и как двете страни ще продължат напред.

Много е вероятно SEC да постигне споразумение с Paxos, в което компанията признава, че BUSD е ценна книга, което ще накара други стабилни монети да последват примера и да се регистрират, коментират експерти от крипто сектора. Възможно е Paxos да реши да води дела срещу SEC, но цената за това би била значителна.

Един съдебен спор ще отнеме години и рискът от загуба е значителен. Самият факт, че Paxos се бори срещу SEC, би създал риск и потенциално би направил BUSD по-малко привлекателен за пазара.

Друг възможен сценарий е този, в който SEC може да регулира какви активи се използват за обезпечаване на стабилни монети, както и изискванията за емисии на дигиталната валута за оповестяване на пазара.

Така или иначе, при липса на успешна битка, най-вероятно BUSD вече няма да се продава в САЩ или да се предлага на базирани отвъд океана борси за цифрови активи.

Американското Министерство на правосъдието разследва Binance за пране на пари и нарушения на санкциите. Американски служители проучват дали служителите на крипто борсата участват и в търговия с вътрешна информация.

Binance спира преводите в щатски долари

Най-голямата борса за криптовалути спира преводите в щатски долари

Причината не е посочена