Общата стойност на пазара на криптовалути падна до $1 трилион, тъй като американските регулатори разследват Paxos - издателят на стабилни монети - стейбълкойна BUSD на Binance, който е обвързан с щатския долар и е с пазарна капитализация от над $15 милиарда. Най-голямата борса за криптовалута в света Binance стана последната жертва на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в САЩ.

Регулаторът нареди на Pаxos да спре издаването на стейбълкойна, съобщават международните сайтове за криптовалути.

Скорошен доклад от Wall Street Journal твърди, че Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) планира да започне дело срещу Paxos за нарушаване на законите за защита на инвеститорите като потенциална нерегистрирана ценна книга. Paxos ще прекрати отношенията си с Binance и ще спре издаването на нови BUSD токени от 21 февруари 2023 година.

Binance спира преводите в щатски долари

Най-голямата борса за криптовалути спира преводите в щатски долари

Причината не е посочена

Какво е BUSD?

BUSD e тясно свързана с цялостната екосистема на Binance и BNB токена, който е четвъртата най-голяма криптовалута с пазарна капитализация над $46 милиарда, показват данните от Coingecko. Регулаторът твърди, че BUSD са нерегистрирани ценни книжа, предлагани като инструмент за доходност. Тоест, те трябва да бъдат предмет на същите разпоредби като традиционните ценни книжа.

Съобщението предизвика спад в цената на в екосистемата на Binance, като BNB падна с около 9.5% в най-ниската си точка в часовете след новината, а BUSD за кратко загуби връзката си с долара.

Изпълнителният директор на Binance CZ коментира в туитър депегването на BUSD така:

"Страхът, несигурността и съмненията са временни."

Снимка 530763

Източник: GettyImages

Paxos категорично отхвърля обвиненията на SEC, твърдейки, че BUSD не са ценни книжа и че ще се бори в съда, ако това е необходимо. Въпреки че Paxos спира изсичането на BUSD, от компанията твърдят, че ще продължат с останалите си ангажименти, свързани със стейбълкойна и Binance.

След големия срив на FTX Великобритания има план за регулация на крипто индустрията

След големия срив на FTX Великобритания има план за регулация на крипто индустрията

След Брекзит, Лондон опитва да се конкурира с финансовите центрове на ЕС

Остава отворен въпросът как би се поддържала връзката с долара, ако фундаменталните правила на търсене и предлагане са ограничени от невъзможността да се минтват нови BUSD.

Ударът над Binance

Според данни на фирмата за блокчейн проучване Dune Analitics Binance е претърпяла около $916 милиона нетни изходящи потоци само през последните 24 часа. Действието на регулатора сериозно наранява борсата, тъй като с приблизително $13.4 милиарда в BUSD на платформата това е най-големият актив в резервите на Binance след USDT на Tether. Тази сума представлява 22% от $60 милиарда активи на Binance.

Драмата около делото на SEC повлия на обемите на търговия на Binance. Тегленията от борсата нараснаха значително, а част от търговците и криптоинвеститорите безпроблемно местеха средствата си от Binance в други борси и попечителски портфейли.

Това създаде значителна възможност за конкуренти на стейбълкойни като USDC и Tether, които се борят за пазарен дял в момент на регулаторната несигурност.

Заплахата, надвиснала над сектора, и засиленият регулаторен надзор допринесоха за спада в цената на биткойн и етер. Инвеститорите са все по-притеснени от въздействието на данните за инфлацията и потенциалните действия на регулаторите върху стабилните монети, което може да доведе до повишена волатилност на криптопазара.

Стейбълкойните

Стабилните монети стават все по-популярни през последните години, тъй като предлагат начин на търговците да прехвърлят средства между борсите, без да се налага да ги конвертират в традиционни валути. Липсата на ясни регулаторни насоки обаче доведе до опасения относно тяхната "стабилност" и надеждност.

Общата пазарна капитализация на 22 500 крипто монети към 9:00 сутринта българско време на 14 февруари беше $1 трилион. Това е намаление с 1,1% за едно денонощие.

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Дигиталните активи са любима плячка на хакерите