Повишаването на продължителността на живота на американците спря и все повече и повече от тях умират по-млади. Но за компаниите, които огъват под тежестта на задълженията за изплащане на пенсии, печалният тренд може да има мрачен потенциал. Ако хора не живеят толкова, колкото се смяташе преди няколко години, в крайна сметка няма да се наложи техните работодатели да плащат толкова за пенсии и други социални придобивки, пише Bloomberg.

През 2015 г., за първи път от края на миналото хилядолетие, се забеляза тренда американците да живеят по-малко от очакваното. И през последните две години поне 12 огромни компании - от Verizon до General Motors, заявиха, че са намалили прогнозата за толкова колко трябва да изплатят с общо над 9.7 милиарда долара, сочи анализ на Bloomberg върху финансовите им отчети.

Така например Lockheed Martin са изплатили 1.6 милиарда долара по-малко за 2015 и 2016 г. от очакваното.

При липсата на война или епидемия, не е обичайно продължителността на живота в развитите страни да спре да се подобрява, още по-малко да се влошава. И според учени, които изследват проблема, това показва какво е качеството на живот в страната в момента.

Трендът се забелязва и в други страни. Според доклад на британски институт продължителността на живот във Великобритания и Канада също е започнала да забавя своя ръст, което, според изчисление на PwC може да изтрие 310 милиарда паунда от задълженията на компаниите за пенсии.