Банките на Обединените арабски емирства (ОАЕ), поради риска от вторични санкции, ограничиха разплащанията с Русия и започнаха да закриват сметки на компании и физически лица . В момента банките на ОАЕ не приемат пари от Русия и не извършват плащания в обратната посока, каза представител на Business Russia за Ведомости. Освен това те продължават да закриват сметки на фирми, чиито собственици са руски граждани, включително по неясни причини, добави източникът на изданието.

Трима бизнесмени с офиси в ОАЕ потвърдиха тази информация. Събеседниците отбелязват, че трудностите са започнали много преди президентският указ на САЩ за вторични санкции да бъде издаден през декември 2023 г., след което страни като Турция и Китай рязко промениха политиката си към клиенти от Русия.

Турските банки започнаха да закриват сметките на руски фирми

Турските банки започнаха да закриват сметките на руски фирми

Причината е указ на Джо Байдън

Първият от събеседниците, собственик на инжинерингова компания, отбеляза, че въпреки че през цялата 2023 г. е имало засилен контрол върху бизнеса с руска следа, вълната от "чистки" започва през септември. "По това време големите банки бяха подложени на индикативно намаление на сметките с руски паспорти", каза той.

Предприемачът отбеляза, че тогава банките от второ ниво са се отнасяли по-лоялно към компании и лица от Русия, но не са го правили безплатно. Клиентите трябваше да закупят допълнителни услуги или да увеличат баланса по сметката си.

От септември отпада възможността за плащане от Русия, включително и в дирхами, потвърди друг представител на бизнеса, управител на спедиторска фирма, припомня finmarket.ru.

Златна помощ: Как Русия заобикаля санкциите срещу вноса на долари

Златна помощ: Как Русия заобикаля санкциите срещу вноса на долари

Bloomberg: редица руски банки обменят злато за долари и евро в ОАЕ и Турция

Правителството е наясно с проблема, но го смятат за безкритичен и разрешим, каза източник, близък до руския Министерски съвет.