След като през миналата година bitcoin направи впечатляващо завръщане на пазара въпреки че цената му се колебаеше, за криптовалутата този януари е най-добрият старт на годината от 2012 година насам. И благодарение на това оптимизмът, че дигиталните пари ги чакат нови ръстове се завърна след скока през 2017 година.

Към днешна дата bitcoin се търгува за около 8667,33 долара. Цената му е с 21% нагоре от началото на 2020 година, пише сайтът CNBC. Останалите криптовалути следват същата тенденция, като ethereum и XRP са поскъпнали с над 20 на сто през последните две седмици.

През декември 2017 година bitcoin скочи до исторически връх от 20 000 долара, а през следващата година цената му се срина до малко над 3000 долара. По думите на много експерти тогава това беше дъното за дигиталната валута и за 2019 година те очакваха тя да започне да се възстановява. И се оказаха прави.

Коя е инвестицията, която умножи $1 през 2010 г. до $90 хил. през 2019 г.?

Коя е инвестицията, която умножи $1 през 2010 г. до $90 хил. през 2019 г.?

Въпреки че е далеч от своя връх

"Докато сантиментите на пазара все още са причина за чести вълни на волатилност , наблюдаваме възстановяване", казва Йехан Чу, който е основател на Kenetic Capital - компания, която инвестира в блокчейн старт-ъпи.

Според анализаторите 2020 година ще бъде не по-малко вълнуваща за криптовалутата, като се има предвид, че в средата на годината предстои едно от важните събития основно за копачите и по-големите инвеститори в bitcoin - т.нар. "халвинг" (halving).

Какво означава това? Новите bitcoin монети се появяват под формата на награда за копачите всеки път, когато последните успеят да "изкопаят" нов блок.

Икономист: Bitcoin е пирамида

Икономист: Bitcoin е пирамида

Едно негативно мнение, въпреки че от Bank of America посочиха криптовалутата като най-добрата инвестиция за десетилетието

Към настоящия момент те получават по 12,5 за един изкопан блок. Тези своеобразни награди обаче се намаляват на всеки няколко години с цел да се избегне ефектът на инфлацията. Така през май 2020 година тази награда ще бъде намалена отново наполовина - до 6,25 нови bitcoin на един изкопан блок.

Това от своя страна ограничава предлагането на криптовалутата на пазара. По думите на Виджай Аяар, който е ръководител на азиатската борса за криптовалути Luno, все още въпросът дали това ще доведе до нов пик в цената е дискусионен. Въпреки това той все пак очаква поскъпване на криптовалутата.

"Повечето обикновени хора не знаят за това. Когато цената тръгне отново нагоре, те също ще искат да инвестират - ситуация, която вече сме виждали и преди", посочва той. По неговите думи до края на годината bitcoin вече може да се търгува между 15 000 и 16 000 долара.