Bitcoin възстановява доминацията си над останалите криптовалути, пише Reuters. Първата и най-голяма криптовалута бе "атакувана" от хиляди нови конкуренти през 2021 г. — от solana и polkadot до litecoin и dogecoin — което увеличи възможността за бърза фрагментация на криптопазара.

През януари обаче bitcoin спря загубата си на пазарен дял и започна да се възстановява, след като инвеститорите потърсиха относителната сигурност на най-голямата криптовалута насред очакваното повишение на лихвите в САЩ и възможността за война в Европа.

Делът на bitcoin в криптопазара, оценяван на $1,68 трлн., достига 42 процента, при 39 процента две седмици по-рано. Това е първият път, в който той расте след драстични спад в цената на криптовалутата от средата на октомври, показват данни на CoinMarketCap.

Играчите на пазара казват, че е твърде рано, за да се посочи конкретно дали това е началото на тенденция. И допълват, че макар bitcoin да се справя по-добре от множеството други криптовалути, целият пазар пада през последния месец.

Някои обаче все пак посочват, че bitcoin ще продължи да печели. "Ако настроенията за намаляване на риска на пазарите се запазят, bitcoin ще привлече ликвидност в криптопазарите", казва Матю Диб, главен оперативен директор в Stack Funds.

Макар че повечето криптовалути продължават да следят движенията в цената на bitcoin, някои експерти смятат, че предстои постепенно разделяне.