Биткойн изгуби почти 3 хил. долара от стойността си, след като беше поскъпнал до една от най-високите си цени в историята.

Криптовалутата беше достигнала до равнище от 19747 долара за биткойн, но успя да се понижи до 16514 долара в рамките на по-малко от 24 часа. Това е най-бързия ѝ спад от над 12 седмици насам, сочат данните на CoinDesk 20.

Така тя поевтиня с 12%, като към края на търговската сесия се търгуваше при 17040 долара биткойн.

"Мисля, че това е просто корекция, преди той да се изстреля над 20 хил. долара за биткойн", каза главният изпълнителен директор на компанията за анализи CryptoQuant пред Yahoo Finance. "Други дългосрочни индикатори за стойността му показват, че все още преобладава натискът за купуване."

Защо биткойн се изстреля над 19 000 за пръв път от 3 години насам?

Защо биткойн се изстреля над 19 000 за пръв път от 3 години насам?

И защо той може да продължи да расте

Не е ясно на какво се дължи сривът на цената на криптовалутата, който се случи паралелно с коментарите на главния изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг, според когото е притеснително, че финансовото министерство на САЩ иска да проследява притежателите на портфейли в криптовалути.

То настъпи и точно преди пазарът да бъде залят от биткойните, които бяха блокирани на борсата OKEx, тъй като липсваше притежател на ключ за нея. Тя възобнови изтеглянията на криптовалутата доста по-късно след останалите борси.

Във всеки случай крахът на биткойн заличи позиции на стойност почти 1 млрд. долара на водещите тържища, както отбеляза и компанията за деривативни данни Bybt. Биткойн беше последван и от другите водещите криптовалути в понижението си.