Служителите от Уолстрийт са получили средно 257 500 долара бонуси миналата година, което е рекордно високо ниво, според доклад.

Това представлява 20% ръст, спрямо предишния рекорден връх, който беше регистриран през 2020 г., според доклада. "Увеличаващите се печалби на Уолстрийт продължиха да надминават очакванията през 2021 г. и доведоха до рекордни бонуси", пише в доклада.

Според данни на New York State Comptroller, средният бонус в индустрията с ценни книжа се е увеличил повече от два пъти след финансовата криза през 2008 г.

Въпреки пандемията, средният бонус в сектора се е повишил с 28% през 2020 г. заради сливания и придобивания през втората половина на годината.

И банките увеличават бонусите, за да привлекат и задържат работници.

Да получиш $20 милиона само за да започнеш работа: Това се случва на Уолстрийт

Да получиш $20 милиона само за да започнеш работа: Това се случва на Уолстрийт

Най-големите играчи в топ банки например получават десетки милиони

Полово и расово неравенство

Бързото нарастване на бонусите на Уолстрийт през последните десетилетия повдига темата за неравенството между половете и расите, заяви в сряда Институтът за политически изследвания (IPS).

Мъжете съставляват 62% от всички служители в индустрията с ценни книжа, докато чернокожите заемат 7,2% от тези работни места в цялата страна, според мозъчния тръст, цитирайки данни от Бюрото по трудова статистика на САЩ (BLS).

"Тези цифри едно от доказателствата за неравенството", пише Сара Андерсън, директор по глобална икономика в IPS. "Докато обикновените работници се опитват да оцеляват на фона на нарастващите разходи за основни хранителни продукти, банкерите от Уолстрийт взимат още по-големи бонуси", коментира тя.

Средно седмичният доход за всички служители в частния сектор в САЩ се е повишил с 2% между януари 2021 г. и януари 2022 г., а инфлацията в САЩ е средно 7%, отбелязва IPS, цитирайки данни на BLS.