Алиансът БРИКС напредва все повече в развитието на своята обща валута. В същото време активно насърчава използването на местни валути от страните членки, пише Global Times. Тази стратегия има за цел да намали рисковете, свързани с прекомерната зависимост от щатския долар.

Работна група, съставена от финансовите министри на държавите членки на БРИКС, ще се събере през медец май, за да постигне напредък в обсъждането на ключови въпроси.

Вместо ЕС? Обмисля ли Сърбия присъединяване към...БРИКС

Вместо ЕС? Обмисля ли Сърбия присъединяване към...БРИКС

На запад или на изток ще поеме Белград е въпрос от ключово значение за бъдещето на страната

При тези обсъждания ще се даде приоритет на инициативите, насочени към укрепване на стабилността на международните парични и финансови системи, както и пускането на собствената валута.

Според посланика на Южна Африка в Китай Сиябонга Киприан Квеле, значението на насърчаването на използването на местни валути чрез прозрачен обмен на финансови данни е изключително важно.

Според него трябва да се проучат дигиталните валути като средство за създаване на разнообразни и стабилни механизми за търговия и сетълмент, като по този начин се намали зависимостта от единна валута и се смекчат свързаните с нея рискове като санкциите.

Припомняме, че на наскоро провелата се среща на върха, лидерите на БРИКС отправиха покани за присъединяване към шест нови държави, сред които Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. 

Доклад: БРИКС ще отбележи най-високия скок в броя на милионерите през следващото десетилетие - повече от този в Г-7

Доклад: БРИКС ще отбележи най-високия скок в броя на милионерите през следващото десетилетие - повече от този в Г-7

Предвижда се броят на милионерите в страните от БРИКС, чиито активи са на стойност 45 трилиона долара, да нарасне с 85% през следващите 10 години