Броят на милионерите от държавите ще се увеличава през следващото десетилетие и ще надмине темпа на растеж в държавите от от Г-7

Население от милионери в страните от БРИКС ще претърпи огромен скок през следващото десетилетие, което ще допринесе за най-голямото увеличение на богатството в която и да е група държави, според доклад на Henley & Partners.

Предвижда се броят на милионерите в страните от БРИКС, чиито активи са на стойност 45 трилиона долара, да нарасне с 85% през следващите 10 години, отбелязва консултантската компания в своя доклад, цитиран от CNBC.

Блокът БРИКС е съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, но нови членове тази година ще са Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, която също ще се присъедини към блока. В момента в блока има 1,6 милиона физически лица с инвестиционни активи от над един милион.

13 града, в които населението от милионери се увеличава най-бързо през последната година

13 града, в които населението от милионери се увеличава най-бързо през последната година

Има и два европейски града в класацията

"Прогнозата за увеличаване милионерите от 85% в БРИКС ще бъде най-високият ръст на богатството в който и да е регион в световен мащаб", коментира Андрю Амолис, анализатор на богатството в New World Wealth, цитиран от CNBC.

За сравнение в групата G7 -Канада, Франция, Япония, Италия, САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз, която притежава 110 трилиона долара инвестиционно богатство към декември 2023 г., се очаква броят на милионерите в региона да се увеличи с 45% през следващото десетилетие, показват данни, предоставени от Амолис.

Индия е в основата на нарастването на богатството, с прогнозен скок от 110% в богатството на глава от населението до 2033 г., следвана от Саудитска Арабия, където се очаква богатството на глава от населението да нарасне с над 105% през същия период. ОАЕ ще отбележи ръст от 95%, докато богатството на Китай и Етиопия ще нарасне съответно с 85% и 75%.

Други членове на коалицията като Южна Африка и Иран, отбелязват спад в си населението от милионери от 2013 г. насам.