По време на валутната търговия във вторник щатският долар обезценява спрямо еврото и британската лира стерлинг, но се засилва спрямо йената. Паунндът поскъпна до най-високото си ниво от 3 години насам.

Индексът ICE, който отразява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,2% по време на днешната търговията. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,04%.

Експертите на Goldman Sachs прогнозират отслабването на американската валута на фона на глобалното икономическо възстановяване, което според тях ще бъде бързо от очакваното.

"Глобалният растеж през следващите шест месеца ще бъде много силен благодарение на масовите ваксинации", се каза в проучването на инвестиционната банка "Ние вярваме, че глобалните циклични сили донякъде ще превъзхождат фактора "изпреварваща динамика" в САЩ, който ще отслаби долара спрямо повечето ос8новни валути ."

Общата валута днес утринта се покачва спрямо американската до ниво на размяна $1,2137 за евро, в сравнение с $1,2129 за евро в края на тръговията в понеделник.

Стойността на американската валута спрямо японската се увеличи в същото време до 105,51 йени за долар срещу 105,38 йени за долар предния ден.

Фунтът стерлинг във вторник сутринта поскъпна до $1,3934 за паунд, в сравнение с $1,3903 за паунд в края на предишната търговия. Британската лира се покачи над 1,39 долара за първи път от почти 3 години благодарение на успеха на Обединеното кралство по отношение на масовите ваксинации и оптимизма за предстоящото отмяна на ограниченията в страната.

Британският премиер Борис Джонсън заяви миналия уикенд, че 15 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 вече са били използвани в страната. По този начин Обединеното кралство изпреварва останалите големи държави по отношение на нивата на ваксинация.